Biznis

Hoće li nam pomoći?

HUP predstavio mjere za izlazak iz krize

HUP predstavio mjere za izlazak iz krize

Dva radna nakon što je Vlada izašla s ekonomskim smjernicama, mjere za izlazak iz krize predstavila je Hrvatska udruga poslodavaca. Vladim su mjerama nezadovoljni, a gospodarsko ih stanje zabrinjava.

"Ne bi bilo u redu reći da je stanje alarmantno jer onda bi to bila pesimistična izjava. To bi zapravo zvučalo da bismo trebali poduzeti neke izvanredne mjere, ali zapravo nismo daleko od toga", birajući riječi i važući im težinu, nimalo optimistično ocijenio je stanje u gospodarstvu predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, uvjeren da hrvatsko gospodarstvo, uz jasnu viziju i strategiju, može rasti po stopi od četiri, pet ili šest posto godišnje.

Zabrinjavaju ga Vladine projekcije i smjernice što predviđaju nastavak rasta proračunskog deficita: "Projekcije koje smo vidjeli za proračun 2014. godine su dosta alarmantne. Ne znam koja je poruka nama svima, ne želim špekulirati, ali daljnji rast deficita je neodrživ."

Neodrživo je, smatraju, i krpanje proračunske rupe novim zaduživanjem, pogotovo uz kamate više od 6 i pol posto, koliko se očekuje da će državu koštati krediti po koje ministar financija Slavko Linić do kraja godine kreće na američko tržište. Situaciju na svjetskom tržištu kapitala prati šef Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović te ime HUP-a upozorava:

"Moram priznati da ono što se događa u posljednjih nekoliko mjeseci je prilično alarmantno, dakle cijena hrvatskog duga skače i u posljednjih nekoliko mjeseci se situacija toliko promjenila da mi se čini da u ovom trenutku ispred nas nema više nikoga za koga financijski svijet smatra da je rizičniji."

Paketom reformskih mjera, koje su Vladi predstavili prije tri mjeseca, HUP uz ostalo predlaže porezne poticaje i smanjenje troškova koji bi doveli do proširenja ponude kapitala na domaćem tržištu, odustajanje od novih poreza, ujednačavanje plaća u javnom sektoru s onima u privatnom, ukidanje nepotrebnih ureda i agencija te smanjenje broja općina za pola. Predlažu u HUP-u i depolitiziranje upravljanja javnim poduzećima koja, primjećuje Branko Roglić, služe za partijske sinekure:

"Trebalo bi raspisati javni natječaj za vođenje državnih poduzeća koja su uglavnom monopolisti i ta državna poduzeća bi trebala imati profite i te profite bi trebalo uplaćivati u državni proračun i na taj način smanjivati poreznu presiju."

U HUP-u su najavili i kako kreću u praćenje uspješnosti ostvarenja reformi te da će rezultate objavljivati u dokumentu HUP- Skor, dva puta godišnje, na proljeće i na jesen.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.