Biznis

Poslodavci

HUP predstavio svoja očekivanja za 2016.

HUP predstavio svoja očekivanja za 2016.

Na tradicionalnom božićnom domjenku HUP-a, poslodavci su iznijeli svoja očekivanja za 2016. te predstavili kretanja u našem gospodarstvu u posljednjih godinu dana. Naglasak je stavljen i na očekivanja od politike.

Unatoč činjenici da smo nakon nekoliko godina napokon završili godinu s rastom gospodarstva, HUP-ova istraživanja pokazuju da je pred Hrvatskom još dug put.

Poslododavci po običaju zazivaju reforme u društvu. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja rekla je da politika u izbornoj godini nije imala volje rješavati pitanja javnog duga i deficita.

"Populizam, želja za dodvoravanjem biračima su i ovaj put, kao i kod prethodnih vlada, bili jači od odgovornosti. Za razliku od javnog sektora, mi i naši radnici nismo imali privilegiju izbjegavati bolne rezove i promjene", rekla je Deranja.

Ako se usporedimo sa zemljama tzv. Nove Europe ostvarili smo mali napredak, ali još debelo zaostajemo s provođenjem reforma, izvijestio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

No ipak smo u nečemu uspješni:

"Recimo, interesantno je da smo jako dobri i više se ne bojimo neuspjeha. Šest godina krize smo preživjeli i ovdje se više ničega ne bojimo. Znamo da ćemo preživjeti, sve smo prošli ili mislimo i nadamo se da smo prošli i danas više nemamo takav strah od neuspjeha", rekao je Majetić.

Opća ocjena stanja u gospodarstvu za godinu na izmaku je dobra dvojka. Ako se ova ocjena želji poboljšati, ne može se provoditi samo jedna reforma, smatra Majetić.

Tržište rada ne može se riješiti bez obrazovanja, bez fiskalne konsolidacije ne mogu se dobiti povoljni krediti za gospodarstvo.

"Očekujemo vjetar u leđa, a mi ćemo naravno dati toj vladi podršku kada krene mijenjati upravo ove stvari koje su nužne i koje se ponavljaju, da bi nama bilo svima skupa bolje, da budemo konkurentniji i naravno, da imamo veći rast. Stoga, imamo osnove za umjereni optimizam. Imamo novu priliku da se stvari počnu dešavati kao što mi tražimo, molimo zahtijevamo", rekao je Majetić.

U prijevodu, sve dobro što se dogodilo gospodarstvu napravili su gospodarstvenici, a na novoj Vladi će biti da osigura ostalo, smatraju u HUP-u.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.