Biznis

Master plan

Racionalizacijom bolnica uštedjet će se 400 milijuna kuna godišnje

Racionalizacijom bolnica uštedjet će se 400 milijuna kuna godišnje

U Ministarstvu zdravlja ne boje se strukturnih reformi. Racionalizacijom bolničkog sustava uz primjenu tvz. Master plana bolnica, koji će biti gotov najkasnije za četiri tjedna, omogućit će se bolja iskorištenost ljudi i opreme, te na godišnjoj razini uštedjeti 400 milijuna kuna, kaže ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Master plan analize sustava povjeren je francuskom konzultantskom timu Conseil Sante, koji će osim analize ponuditi i moguća rješenja. Konačna odluka je ipak naša - ovog Ministarstva i hrvatske Vlade, rekao je Ostojić. Čim dobijemo konačno izvješće o njemu ćemo izvijestiti javnost, najavio je ministar. Za podatke koji su danas o tome objavljeni u Jutarnjem listu rekao je kako se radi o nacrtu starom mjesec i pol dana, a u međuvremenu su dobili dva nova dopunjena izvješća.

Jutarnji list objavio je da su francuski konzultanti analizom utvrdili da čak devet od ukupno 64 hrvatske bolnice ima previše liječnika po bolničkom krevetu. Navode se i kriteriji po kojima bi svaki bolnički liječnik trebao imati 133 pacijenta godišnje, a te kriterije, piše Jutarnji, ne zadovoljavaju bolnice u Varaždinu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, KB Dubrava i KB Sveti duh, te KBC Osijek.

Ministar Ostojić na novinarska pitanja je odgovarao nakon što je s makedonskim ministrom zdravstva Nikolom Todorovim potpisao Plan suradnje između dvaju ministarstava u području zdravstva i medicine do 2016. godine.

HRT


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.