Biznis

Prilika za konsolidaciju

HUP: Smanjiti deficit rezanjem plaća u državnom i javnom sektoru

HUP: Smanjiti deficit rezanjem plaća u državnom i javnom sektoru

Preporuke Vladi za smanjenje deficita iznijela je Hrvatska udruga poslodavaca.

Ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita prilika je za fiskalnu konsolidaciju zemlje koja će stvoriti pretpostavke za gospodarski rast, poruka je Hrvatske udruge poslodavaca.

Koristeći iskustva osam zemalja Europske unije koje su, ili prošle proceduru prekomjernog deficita, ili su još uvijek u njoj, poslodavci su Vladi poslali poruku da je za smanjenje deficita nužno smanjiti rashode: prije svega smanjenje plaća u državnom i javnom sektoru i materijalnih prava te stvaranje jeftinijeg i kvalitetnijeg državnog aparata. U prosjeku bi to značilo smanjenje plaća i materijalnih rashoda za oko 10 do 15 posto.

"Mirovine ne bi trebalo dirati, zadiranje u 2. mirovinski stup nikome nije pomoglo", rekao je Velimir Šonje iz HUP-a, i to posebno kada je riječ o redovnim umirovljenicima, dok bi se o mirovinama onih s beneficiranim radnim stažom moglo razgovarati.

Bilo kakva prilagodba na prihodovnoj strani neće pomoći, poručuju poslodavci. Dodatna porezna opterećenja mogu samo nanijeti više štete nego koristi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.