Biznis

Iskustva

Od poslovnog inkubatora do uspješnog posla

Od poslovnog inkubatora do uspješnog posla

U Hrvatskoj je nezaposleno više od 380 tisuća osoba. Pri europskom smo vrhu i po broju nezaposlenih mladih. Može li samozapošljavanje biti rješenje koje će ublažiti porazne podatke?

 

Svoja iskustva podijelili su mladi poduzetnici koji su sudjelovali u projektu inkubatora za mlade samozaposlene.

Samozapošljavanje, inkubator, teorijsko znanje, radionice, iskustva, savjetovanja, podrška - projekt virtualnog inkubatora za mlade samozaposlene pokazao se uspješnim, ali i primjenjivim za druge dobne skupine.

Od jedanaest mlađih od 30 godina, desetero ih je pokrenulo posao, a to mogu zahvaliti projektu koji je trajao godinu dana. Projektni tim čini slovensko-hrvatski konzorcij, a europski projekt socijalnog eksperimentiranja financiran je iz programa Progress. Mladi poduzetnici na putu ostvarenja svojih ideja dobili su podršku i znanja. I uspjeli. Veljko Armano Linta, jedan je od njih.

"Koliko ima stvari koje nisu vezane za posao koje ga čekaju i koje će morati obaviti. Hrpa toga. Misliš, bavit ćeš se arhitekturom. Malo sutra. Supruga i ja, kao neslužbeni poslovni partneri, bavili smo se i knjigovodstvom i pravnim stvarima i strategijom poslovanja i svim mogućim stvarima koje te u školi ne uče. Zašto te ne uče?", pita se Armano Linta.

Zato ovaj arhitekt misli da bi institucije trebale funkcionirati po principu ovog projekta i pružati stalnu potporu. Iako sretan, jer mu je tvrtka proslavila prvu godišnjicu, barijera u poslovanju je puno. Sporost administracije jedna je od njih, a za sporost poslovni svijet nema vremena. Neke države su to prepoznale, pa već sat vremena od osnivanja tvrtke mogu izdavati račune, a svu su papirologiju riješili putem interneta.

U projektu je aktivno sudjelovao i Zavod za zapošljavanje čija Ivana Rogina ističe da na projektima samozapošljavanja u Zavodu radi 52 djelatnika.

"Nastojimo usmjeriti sve svoje snage da osobama pružamo kontinuiranu podršku i da smo tu uz njih", ističe Rogina.

Na niz poteškoća nailazio je ovaj europski projekt, kaže njegova voditeljica u Hrvatskoj Iskra Devčić Torbica, pa ipak, uspjeh je bio veći nego su se nadali.

"Mi ćemo bez obzira na formalni završetak projekta nastaviti pratiti i kontrolnu skupinu i inkubatorovce".

Nezaposlenost mladih europski je problem na koji svaka država članica treba odgovoriti planom garancija za mlade. Hrvatska je u završnoj fazi, rekao je zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj.

"Mladima do 30 godina starosti u roku od četiri mjeseca po prijavi na Zavod za zapošljavanje će se ponuditi zaposlenje pripravništvo, osposobljavanje na radno mjesto ili nastavak obrazovanja", kaže Štubelj i poručuje:

"Stara poslovica kaže, dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan. Naučite ga kako da je lovi i nahranit ćete ga za cijeli život. Vođeni tom logikom potičemo proaktivan stav pojedinaca, odnosno, njihove napore za samo zapošljavanje".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.