Biznis

Istraživanje nafte

Usvojena uredba o naknadi za eksploataciju ugljikovodika

Usvojena uredba o naknadi za eksploataciju ugljikovodika

Nakon dva tjedna pauze zbog premijerova posjeta Australiji i Novom Zelandu u Banskim dvorima održana je sjednica Vlade. Uredba o naknadi za eksploataciju ugljikovodika, koja je jedan od preduvjeta za raspisivanje natječaja za istraživanje nalazišta nafte i plina u Jadranu te prijedlog plana razminiranja za tekuću godinu, samo su neke od usvojenih odluka.

Vlada je u saborsku proceduru uputila uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Ona iznosi deset posto dobivenih vrijednosti ugljikovodika od čega 30 posto ostaje lokalnoj, 20 regionalnoj upravi, a polovica ide državi.

Donošenjem ove uredbe stječu se uvjeti za provođenje javnog nadmetanja za odabir najpovoljnijih ponuditelja za izdavanje dozvola i sklapanje ugovora za istraživanje i eksploataciju ugljokovodika, a time očekujemo i pozitivni doprinos i državnom proračunu, ali i energetskoj slici Republike Hrvatske. Očekujemo raspisivanje natječaja u prvom tjednu četvrtog mjeseca", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Usvojen je i prijedlog plana humanitarnog razminiranja za 2014. godinu. Hrvatska ima više od 610 četvornih kilometara minski sumnjivih područja koja se prostiru unutar 91 grada i općine u 12 županija. Najviše zaostalih mina je u Sisačko-moslovačkoj, Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Za 2014. godinu, iako su sredstva prepolovljena, planira se smanjiti minsko sumnjivo područje za 51,4 kilometar kvadratni, potpuno završiti poslove u Virovitičko-podravskoj županiji, riješiti u potpunosti minski problem Dubrovačko-neretvanske županije, također oranice Vukovarsko-srijemske županije te još veći broj gradova i područja, posebno parkova prirode", kazao je Ostojić.

Našao se na dnevnom redu i prijedlog programa stručnog osposobljavanju i zapošljavanja hrvatskih branitelja i njihove djece do 2017. godine.

"Realizacija programa odvija se kroz šest mjera: mjera poticanja obrazovanja, mjera samozapošljavanja, potpora za proširenje postojeće djelatnosti, potpora radu zadruga hrvatskih branitelja, sufinanciranje projekata zadruga hrvatskih branitelja ugovorenih u okviru programa Europske unije, kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva. Za ove mjere, sredstva za financiranje su osigurana u proračunu u iznosu od 19 milijuna kuna, odnosno, ove godine ćemo zaposliti 1.050 hrvatskih branitelja", rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

Dali su Banski dvori i suglasnost za pristupanje sporazumu između članica Unije te poznatih duhanskih tvrtki, kao što su Philip Morris i British - American Tobacco, o suradnji na suzbijanju krijumčarenja cigareta.

"Obvezujemo se da nećemo pokretati parničke postupke protiv navedenih duhanskih tvrtki, iako su to jasno njihove cigarete. U isto vrijeme, duhanske se tvrtke obvezuju da će Europskoj komisiji isplatiti novčane naknade u visini zapljenjenih proizvoda njihovih tvornica".

Iako je Vlada ranije najavila da će oporezivati sve dobitke od igara na sreću od toga se odustalo, pa će tako od poreza biti oslobođeni dobici do 750 kuna. Dodajmo, da je prihvaćena i odluka o proglašenju 'Nacionalnog dana Nikole Tesle'.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.