Biznis

Gubitak Inine tvrtke kćeri

Tko je kriv za gubitak Ine od 350 milijuna kuna?

Tko je kriv za gubitak Ine od 350 milijuna kuna?

Ini prijeti gubitak od 350 milijuna kuna u trgovini plinom skrivljen čudnim potezima Uprave te kompanije, ali i svojevrsnim inatom državne administracije.

Očekivano, Uprava Ine i Ministarstvo gospodarstva, ionako u sukobu, u srijedu su jedni na druge prebacivali odgovornost za izgledni financijski brodolom.

Gubitak Inine tvrtke kćeri Prirodni plin d.o.o. nastat će zbog prisilne prodaje zaliha plina kojima je Prirodni plin jesenas i zimus napunio jedino domaće skladište plina u očekivanju niskih temperatura i pojačane potražnje.

Iz Uprave Ine priopćili su da bi se na prisilnoj prodaji plina moglo izgubiti 350 milijuna kuna, a sve se, ističu, moglo izbjeći da je državna tvrtka Podzemno skladište plin d.o.o. Prirodnom plinu odobrila skladišne kapacitete kako bi se spriječila prisilno pražnjenje zaliha.

- Državna tvrtka PSP trenutno vrši prisilnu prodaju nepovučenih zaliha plina u vlasništvu Prirodnog plina, pozivajući se na primjenu najbolje europske prakse. Ovo ne samo da je štetno i nekorektno zbog manjka stvarne konkurencije za ove količine plina, već je gledajući iz perspektive opskrbe tržišta i usluge skladištenja i nepotrebno, jer se sve relevantne usluge drugim korisnicima skladišta mogu ispuniti i bez prisilne prodaje plina u vlasništvu Prirodnog plina - navodi se u informaciji Ine.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tvrdi da je pogrešku napravila Inina tvrtka kćer ne zakupivši na vrijeme dostatne količine skladišta.

U prilog svojoj tvrdnji Vrdoljak navodi da je Ina mogla zakupiti sve skladišne kapacitete na pet godina i time, kaže, riješiti sve probleme. Vrdoljak skreće pažnju na činjenicu da je među zakupcima skladišta i tvrtka MOL Energy Trade.

- Takav nastup na natječaju za zakup skladišta je neodgovorno poslovanje i potvrđuje ono što tražim već dulje vrijeme. A to je da Hrvatska država kao vlasnik 44 posto Ine ne može ovisiti o potencijalnim dogovorima menadžmenta Ine i menadžmenta MOL-a kojima se oštećuje Ina. To se upravo dogodilo - ocijenio je Vrdoljak.

Obje strane suglasne su da je situaciju sa skladištenjem zaliha u vlasništvu Prirodnog plina d.o.o. zakompliciralo stupanje na snagu 1. travnja ove godine novih pravila za opskrbu kućanstva plinom, gdje je ulogu Ine i Prirodnog plina preuzeo HEP.

No, dok u Ini optužuju državu da im nije dopustila potrebne skladišne kapacitete, ministar Vrdoljak upozorava da su svi na tržištu, pa tako i Ina, godinu dana unaprijed znali kakve promjene nastupaju na tržištu 1. travnja.

- Ne možemo vjerovati da netko može ovako neozbiljno poslovati, ali sada su nam iz Ine pokazali da je to moguće. Ovime se potvrđuje da je izbor HEP-a kao opskrbljivača kućanstava dobra odluka - zaključio je ministar gospodarstva.

Na stranu Uprave Ine u ovom sukobu stao je i dio sindikata u Ini, kojima je ministar Vrdoljak poručio da za mogući gubitak utvrde odgovornost nadležnih u svojoj kompaniji.

Iz Vlade su upozorili i kako je proizvodna cijena kubičnog metra plina u Hrvatskoj između 50 i 70 lipa, a građani su je plaćali dvije kune i 20 lipa. U Mađarskoj istu količinu plina građani plaćaju ispod 60 lipa. U pet godina, zaključuju u Vladi, prije ukidanja monopola Ine Mađari su ostvarivali ekstra dobit na plinu u Hrvatskoj.

Slobodna Dalmacija


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.