Biznis

Ne propustite priliku

Idealni poslovi za ljude sa srednjom stručnom spremom

Idealni poslovi za ljude sa srednjom stručnom spremom

Prema podacima portala MojPosao, srednja stručna sprema prošle je godine bila tražena u više od polovice oglasa za posao (51%), dok je taj udio u 2012. bio 52%, a u 2011. godini 45%

Od početka godine do polovice svibnja objavljen je 3841 oglas u kojem se traže kandidati sa završenom srednjom stručnom spremom. Najtraženija zanimanja za srednju stručnu spremu bila su konobar/barmen, prodavač i kuhar.

 


Prosječna mjesečna plaća za radnike sa srednjom stručnom spremom je 20% manja od prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj i iznosi 4.298 kuna.

Najplaćeniji radnici sa srednjom stručnom spremom rade u Gradu Zagrebu (4.698) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (4.425), dok su najmanje plaćeni u Virovitičko-podravskoj županiji (3.780).

Poznavanje stranih jezika u oglasima za kandidate sa završenom srednjom stručnom spremom zahtijeva 44% poslodavaca, a najzastupljeniji je engleski jezik (38% oglasa). Poznavanje rada na računalu traži 33% poslodavaca, dok njih 67% to ne zahtjeva.

Većina poslodavaca nudi ugovor na određeno (60%), dok njih 51% nudi ugovor na neodređeno. Većina poslodavaca od kandidata traži prethodno radno iskustvo (56%) u trajanju 2 godine i 1 mjesec, dok 44% poslodavaca to ne traži.

Poslodavac želi kandidate koji su postigli određene rezultate, ali vas ne poznaje dovoljno da bi mu iz vašeg životopisa ili opisa poslova koje ste radili trebalo biti dovoljno jasno i koja su bila vaša postignuća. Što više konkretnih primjera istaknete na razgovoru za posao, veća je šansa da ćete ostaviti dobar dojam.

Ukoliko imate više godina radnog iskustva, vjerojatno ćete se teže prisjetiti većine postignuća koja ste ostvarili. Zbog toga je dobro da o njima promislite i prije razgovora za posao, kako vam se ne bi dogodilo da tijekom samog razgovora zaboravite što ste htjeli reći ili naprosto 'zablokirate' od treme/prevelike količine informacija i sl.

Postignuća možete sastaviti i na komad papira te ih ponijeti na razgovor - pomisao da u džepu ili torbi držite svoj popis dat će vam više samopouzdanja i biti dobar podsjetnik da ste ovdje došli navesti konkretne primjere - u čemu ste odlični. Pogledajte popis postignuća koja zaslužuju mjesto u vašem životopisu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.