Biznis

Oštro se protive prodaji

Sindikat pomoraca: Nije vrijeme za prodaju Jadroplova

Sindikat pomoraca: Nije vrijeme za prodaju Jadroplova

Četrnaest tvrtki već je pokazalo interes za kupnju Jadroplova, među kojima i dvije domaće, Tankerska plovidba i Brodospas

Sindikat pomoraca upozorava - prodaja Jadroplova je diskontna prodaja zbog krpanja državnog proračuna.

Naime, država prodaje svojih 70 posto dionica ove tvrtke po cijeni od 132 milijuna kuna, uz dokapitalizaciju novog vlasnika od 130 milijuna kuna u roku od 6 mjeseci.

 

A sama vrijednost osam brodova u vlasništvu Jadroplova je 150 milijuna dolara, a splitski brodar najavio je i izgradnju nova četiri broda za rasute terete.

Nisu zanemarive ni nekretnine, koje su vrijedne oko 10 milijuna dolara, ali i kreditne obveze od 69 milijuna dolara.

A novi vlasnik će nakon dokapitalizacije biti vlasnik čak 98 posto dionica, pa bez imalo muke može tvrtku preprodati ili preseliti van Splita.

Sindikat pomoraca Hrvatske oštro se protivi prodaji splitskog „Jadroplova“ po ovim uvjetima.

 

"Ova politika koja na ovaj način radi, ako je dovoljno jak da pogleda ljudima u oči, onda bi trebalo reći, ok, rasformirat ćemo Jadroplov, prodat ćemo brod po brod pa ćemo nešto staviti u praznu državnu kasu, ali ovakav način prodaje nikome ne odgovara", kaže glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro, na danas otvorenoj tribini na ovu temu u Splitu.

Sindikat od ministarstva traži da u ugovor ugradi nužnu zaštitu, među kojima je i rok od 10 godina zapošljavanja isključivo hrvatskih pomoraca.

 

"Onaj tko kupi tu imovinu ne bi smio najmanje deset godina iznijeti kompaniju iz hrvatske, deset godina držati ove brodove i nove brodove pod hrvatskom zastavom i na koncu konca dati mogućnost našim vježbenicima da odrade svoj prvi mandat", dodaje Brazzoduro.

Ono čega se drži ministarstvo je to da je vrijednost dionice Jadroplova niska, što je sindikatima jasan pokazatelj da za prodaju nije vrijeme.

 

"Ja osobno držim da se ne bi smjelo prodavati u ovom trenutku kad je tržište nisko i kad na tržištu vrijednost imovine doseže vrlo niske grane, ne bi se trebalo prodavati", smatra Brazzoduro.

Bez zadržavanja kontrolnog paketa u vlasništvu RH , ovu privatizaciju možemo slobodno nazvati izdajom interesa Hrvatske, poručuju iz sindikata pomoraca.

Dodajmo i kako je četrnaest tvrtki već pokazalo interes za kupnju Jadroplova, među kojima i dvije domaće, Tankerska plovidba i Brodospas.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.