Biznis

Za sanaciju Karepovca potrebno je 150 milijuna kuna

Za sanaciju Karepovca potrebno je 150 milijuna kuna

Na periferiji Splita nalazi se 5 milijuna kubika smeća. Toliko se u posljednjih 50 godina prikupilo otpada na Karepovcu, koji se sada proteže 230 tisuća metara kvadratnih, pa je već davno prerastao planirane okvire, obavijestio je splitske vijećnikepomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo Pave Zaninović.

"Količina komunalnog otpada koja se doprema na odlagalište trenutno iznosi preko 120 tisuća tona godišnje. Prelazi 60 metara visine od terena", rekao je Zaninović.

Kako bi se građanima olakšalo disanje te smanjio smrad, procjedne vode se redovno prikupljaju i odvoze, a redovito se kontrolira i njihov sastav od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

"Ide se dalje sa preprojektiranjem postojećeg projekta kojeg imamo za sanaciju Karepovca i nadamo se da bi do kraja siječnja sljedeće godine mogli imati potvrdu glavnog projekta za sanaciju Karepovca", dodaje Zaninović.

Za njegovu sanaciju je potrebno 150 milijuna kuna, a grad za sada ima tek dio ovih sredstava, kaže pročelnica za financije Ljiljana Vučetić .

"Grad ima uprihođenih a nepotrošenih namjenskih sredstava za Karepovac do oko 80 milijuna kuna. Kad krene projekt Karepovca, novac će bez problema biti potrošen za namjenu za koju je on i prikupljen", rekla je Ljiljana Vučetić.

Uz ulaganje Fonda za zaštitu okoliša, koji daje još 60 posto, grad ima dovoljno novaca, kaže vijećnik HNS-a Srđan Gjurković te upozorava kako je nužno da se grad drži rokova sanacije Karepovca.

"Projekt regionalnog centra Lećevica bez grada Splita nema vizibilnost. Lećevica ovisi od grada Splita. Rješenje Karepovca ovisi od Lećevice. Da mi njih samo nadziremo iz daljine i čekamo što će oni riješiti, mi ne rješavamo svoj problem", rekao je Srđan Gjurković.

S tim se slaže i vijećnica Ljubica Vrdoljak , ali smatra kako grad ne treba vršiti nadzor nad izgradnjom Lećevice jer je on županijska, a ne gradska odgovornost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.