Biznis

HGK analizira

Sve se češće karticom plaćaju i mali iznosi

Sve se češće karticom plaćaju i mali iznosi

U 15 godina broj kartica povećan je za 3,6 puta, broj bankomata za pet, a broj EFT POS terminala za više od deset puta

Prema podacima prikupljenim za stanje na kraju rujna 2014. godine u Hrvatskoj je bilo 8,7 milijuna debitnih i kreditnih kartica, što predstavlja rast od 1,6% u posljednjih godinu dana.

To je znatno manji rast nego prethodnih godinama, a posebice u godinama prije krize odnosno do 2008. godine" - kazala je Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

U 15 godina broj kartica povećan je za 3,6 puta, broj bankomata za pet, a broj EFT POS terminala za više od deset puta.

Ukupna vrijednost transakcija koje su realizirane u zemlji i inozemstvu karticama izdanim od strane hrvatskih banaka i kartičnih kuća u prvih devet mjeseci 2014. godine bila je 89,5 milijardi kuna što je za 4% više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj transakcija je bio 244 milijuna i veći je za 7,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kartice se najviše koriste za podizanje gotovine u zemlji (60,2% od ukupne vrijednosti transakcija), 35,2% su transakcije plaćanja u zemlji, a 4,6% su transakcije koje su realizirane u inozemstvu.

Prosječna vrijednost po transakciji u prvih devet mjeseci ove godine bila je 246 kuna što je za 8 kuna manje nego godinu dana ranije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.