Biznis

Pismo za čelnika HRT-a

Zbog otkaza Gojan i Novak Srzić, Europska federacija novinara prozvala Radmana

Zbog otkaza Gojan i Novak Srzić, Europska federacija novinara prozvala Radmana

Europska federacija novinara (EFJ), koja predstavlja više od 320.000 novinara diljem Europe, poslala je Goranu Radmanu, glavnom ravnatelju HRT-a, pismo u kojem traže povlačenje odluke o izvanrednom otkazu Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić.

"Čini se da je vaša odluka bazirana na navodnom narušavanju HRT-ovog Etičkog kodeksa koji propisuje da zaposlenici ne mogu javno istupati bez dozvole svojih nadređenih. Morali biste razumjeti da novinari, kao javne figure, imaju pravo u bilo kojem trenutku javno govoriti i izražavati svoja mišljenja. To je njihovo ustavno pravo, prema Članku 38. Hrvatskog ustava", stoji u pismu poslanom Radmanu.

Radman tvrdi: HRT-ovim novinarima nije zabranjeno javno istupanje

EFJ u svom pismu također navodi da je Elizabeta Gojan "bila na meti nepoštenih i pristranih kritika", te da "nije imala drugog izbora nego da se brani, s obzirom da je nadređeni nisu zaštitili". Iz EFJ-a Radmanu su također poručili da će, ukoliko bude potrebno, ovaj slučaj prijaviti europskim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode govora.

Ricardo Gutierrez, glavni tajnik EFJ-a koji potpisuje predmetno pismo, uskoro je od Radmana dobio odgovor, kojeg je Index također dobio na uvid, a u kojem glavni ravnatelj HRT-a tvrdi da novinarima javnog servisa nije zabranjeno neovlašteno medijsko istupanje?!

"Novinari HRT-a mogu javno istupati bez ikakve prethodne dozvole njihovih urednika ili drugih rukovodećih osoba, kao što mogu i slobodno izražavati svoje mišljenje o svim društvenim temama. U pogledu toga ne postoje restrikcije unutar Etičkog kodeksa HRT-a koje bi predstavljale ograničenje slobode izražavanja i bile protivne čl. 38. Ustava Republike Hrvatske koji navodite u Vašem dopisu. Jedino ograničenje, ukoliko se to uopće i može nazvati ograničenjem, a koje propisuje Etički kodeks, uvedeno je temeljem čl. 10. 25. 2. Europske Konvencije u cilju legitimne zaštite poslovnog ugleda HRT-a (poslodavca). Novinari zaposleni na HRT-u koji unaprijed planiraju javni istup na jedni specifičnu temu - program i poslovanje HRT-a - o tom istupu i njegovim načelnim crtama dužni su neformalno obavijestiti svojeg urednika odnosno drugu rukovodeću osobu. Urednik ili ta druga rukovodeća osoba međutim nemaju nikakve ovlasti utjecati na sadržaj takvog javnog istupa, a kamoli takav javni istup novinaru zabraniti", napisao je Radman.

Zašto su zapravo dobile otkaz?

U svom dopisu Radman dalje tvrdi da su Gojan i Novak Srzić "i ranije upozoravane na dužnost poštivanja općih akata poslodavca (HRT-a), te svojih obaveza preuzetih temeljem Ugovora o radu". Također, Radman u svom dopisu de facto priznaje da je izvanredni otkaz Elizabeti Gojan uručio zbog hajke koje su desničarski mediji protiv nje pokrenuli nakon prijenosa inauguracije Kolinde Grabar Kitarović.

"Dozvolite mi da Vas upoznam sa činjenicom da su u prijenosu inauguracije novoizabrane Predsjednice RH, a koji je vodila novinarka Elizabeta Gojan, uočene profesionalne pogreške, da je bilo negativnih reakcija javnosti i da je HRT unaprijed upoznao novinarku Elizabetu Gojan sa potezima koje poduzima i koje će poduzeti u cilju zaštite kako njezina ugleda tako i ugleda HRT-a. Stoga zaključujem da ste netočno obaviješteni da su kritike njezina rada bile neosnovane kao i da joj uprava nije pružila zaštitu".

Radman također u svom dopisu tvrdi da "Hloverka Novak Srzić nije 'samo' povela potpisivanje peticije protiv svoje kolegice nego se one umjesto da poštuju interne procedure koje su prihvatile potpisivanjem Ugovora o radu i štite ugled poslodavca, ovaj puta upustile u međusobno uzastopno vrijeđanje, omalovažavanje i optuživanje putem medija što je u konačnici naštetilo ugledu i vjerodostojnosti HRT-a kao poslodavca".

"Smatram da to nisu okolnosti koje HRT smije ignorirati bez nužne i adekvatne reakcije", zaključuje Radman na kraju svog dopisa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.