Biznis

Pokazala anketa

Šverc duhana odnese 100 milijuna eura godišnje

Šverc duhana odnese 100 milijuna eura godišnje

Ukupno 1000 tona duhana godišnje preproda se na crno na hrvatskom tržištu, pokazala je anketa koju je naručila Hrvatska udruga poslodavaca. Da je riječ o prilično točnoj brojci pokazuju i podaci o otkupu duhana, saznaje Slobodna dalmacija

Tako su Hrvatski duhani, tvrtka Adris grupe koja se bavi otkupom od domaćih uzgajivača, lani otkupila upravo 1000 tona manje nego prijašnje godine. Ocijenjeno je da je to, prije svega, posljedica rasta crnog tržišta, pored nešto lošijih vremenskih prilika.

Količina od 1000 tona duhana prodanog na crno znači oko 100 milijuna eura manje u državnoj blagajni. To je i osnovni razlog medijske kampanje u kojoj se planira utjecati na ljude kako bi kupovali duhan i cigarete u legalnoj prodaji.

Laka računica

Tu kampanju istovremeno prati i kampanja policije i Carinske uprave: lani je na području Hrvatske zaplijenjeno 26,3 tone duhana, dok je samo u prva tri mjeseca 2015. zaplijenjeno 23,3 tone.

Valja napomenuti bitnu činjenicu, a to je da većina zaplijenjenog duhana, prema podacima Carinske uprave, ne potječe iz krijumčarenja iz BiH, već od domaćih proizvođača u Hrvatskoj. Računica koja objašnjava zašto je to tako, prilično je jednostavna.

Otkupna cijena koju su lani postigli domaći proizvođači iznosila je 11,49 kuna po kilogramu za kvalitetniji virginia duhan. Riječ je o nešto višoj otkupnoj cijeni jer je euro 2014. bio slabiji. Cijena se obično zadnjih godina kretala oko 10,30 kuna po kilogramu.

Na otkupnu cijenu treba dodati poticaj države od 6,40 kuna koji se računa razmjerno posijanom hektaru i dobivenim kilogramima proizvoda. Dakle, ukupna otkupna lanjska cijena za virginiu je iznosila 17,89 kuna za kilogram, odnosno 16,40 kuna za duhan tipa burley.

Istovremeno, prosječna cijena duhana na kiosku je gram za kunu, kilogram za 1000 kuna.

Trošarine po kilogramu lista duhana iznose 360 kn po kilogramu, a za rezani 450 kuna. U cijelom lancu, dakle, zaradu po pola dijele država i trgovac, dok proizvođaču ostaju mrvice. Da bi došao do tih mrvica, proizvođač mora podmiriti i troškove uzgoja koji su zadnjih godina značajno porasli, na ukupno 41.000 kuna po hektaru.

U posljednjih šest godina to je čak do 52 posto veća cijena troškova u odnosu na ranije.

Cijenjena u svijetu

Najveći dio otpada na ljudski rad - uzgoj duhana zahtjeva po jednom hektaru 700 sati živog ljudskog rada, a za istu količinu pšenice od 8 do 9 sati - a zatim i na troškove obrade.

Primjerice, virginiju, a kvaliteta hrvatske virginije je visoko cijenjena u svijetu, ne može se sušiti na zraku, već samo u sušionicama koje gutaju mnogo energije.

Pri tom proizvođač po zakonu mora svu količinu predati otkupljivaču, a ako dio želi ostaviti sebi za osobnu potrošnju, i na tu količinu mora platiti trošarine.

Krenimo sad na "tamnu stranu", na koju - kao zlo - upozorava HUP. Nabavna cijena kilograma rezanog duhana na crno od prodavača na "ulici" u Hrvatskoj se trenutno kreće oko 200 kuna. Nabavna cijena u Hercegovini kilograma duhana je od 100 do 130 kuna.

Valja pretpostaviti da je slična cijena i kod hrvatskih uzgajivača. Čak, dakle, i uz maržu preprodavača od 100 posto, proizvođač zaradi peterostruki iznos u odnosu na legalnu otkupnu cijenu, a kupac za kilogram duhana plati pet puta manji iznos nego u kiosku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.