Biznis

Ovo su vaša prava

Da se ne ponovi 'švicarac': Planirate dizati kredit?

Da se ne ponovi 'švicarac': Planirate dizati kredit?

Kako se ne bi ponovio scenarij dužnika u švicarskim francima, donesena je nova odluka. Prije ugovaranja bilo kakvog kredita ili financijske usluge, banke su obvezne informirati o rizicima odnosno posljedicama promjene nekih parametara. Trebat će i na konkretnim primjerima simulirati mogući scenarij, primjerice povećanja kamatne stope, javlja HRT

Što je nominalna, a što efektivna kamatna stopa? Na temelju prve izračunavaju se otplatne rate. Druga, efektivna - uvijek je viša od nominalne i daje realniju sliku o cijeni kredita, jer uključuje sve troškove koje klijent plaća banci. Sve to, ali i ostale parametre koji se pojavljuju prilikom ugovaranja kredita, u banci bi trebali objasniti klijentu.

S informacijom više neki bi možda odustali od kredita ili bi iznos bio manji. Ako ništa drugo, znali bi s čim mogu računati.

U banci su dužni klijenta upozoriti na posljedice raskida ili otkazivanja ugovora o oročenoj štednji, odnosno kreditu, te kojim će se redom aktivirati instrumenti osiguranja. U bankama kažu da ova Odluka HNB-a tek dopunjava onu koju već primjenjuju od 2013. godine.

U Savezu udruga za zaštitu potrošača smatraju da je osnovni problem što se provođenje ove odluke HNB-a može svesti, kao i do sada, tek na pružanje obrasca sa svim propisanim informacijama potrošaču.

Potrošači imaju pravo zatražiti na uvid svu dokumentaciju, dodatno je proučiti i tek tada potpisati. Također, ako je ugovor i sklopljen - potrošač ima pravo prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju u roku 14 dana taj ugovor i raskinuti, naravno uz povrat svih sredstava uz kamate - ako je do toga došlo, rekao je Vlado Biljarski iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Na kraju, odgovornost je ipak na potrošaču, odnosno klijentu da pročita sve dokumente, pita, ako treba potraži i objašnjenje izvan banke. Jer jednom kada ga potpiše, ugovor o kreditu jamči da je sve razumio, odnosno preuzeo sva prava i obveze.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.