Biznis

Sabor o produljenju radnog vremena ugostiteljskih objekata

Sabor o produljenju radnog vremena ugostiteljskih objekata

Saborski zastupnici sutra će odraditi posljednju sjednicu prije ljetne stanke, a prije nego će na godišnji danas su raspravili o Konačnom prijedlogu zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Najviše polemika izazvala je odredba kojom lokalna samouprava može produljiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata.



Umjesto od 6 do 24 kafići i ugostiteljski objekti od sada će, ukoliko im odobri lokalna samouprava, produžiti radno vrijeme.

Doprinijet će to, među ostalim, i popunjenju budžeta od turističkih prihoda ali i suzbijanju sive ekonomije. Ministar turizma Darko Lorencin:

"Smatramo sa se ovim prijedlogom može utjecati na kvalitetu funkcioniranja destinacije i obavljanja turističke odnosno ugostiteljske djelatnosti".

Kvalitetnija turistička ponuda- da, ali ne nauštrb građana, brine Laburistica Nansi Tirell kojoj je odgovorio nezavisni ljevičar Branko Vukšić:

"U jednom je dijelu dobro, u drugome loše. Nemojmo zaboraviti da u turističkim mjestima imamo građane koji ne žive od turizma, smeta im buka i bilo bi pošteno da ih se pita što oni žele napraviti," kaže Nansi Tireli.

"Zašto onda ne referendum ili ankete po kućama pa pitamo svaku kuću što oni žele. Mislim da dovodimo stvari do apsurda," rekao je Vukšić. Nadovezao se i HNS-ov Goran Beus Richembergh koji je apostrofirao da građani u turističkim mjestima itekako žive od turizma:

"Čitav je niz neizravnih prihoda koji proizlaze iz poreza, doprinosa i različitih naknada, kao što su parking, koncesije, najam prostora, komunalna naknada... Sve su to prihodi lokalne samouprave koji izravno ili neizravno sudjeluju u unaprijeđenu komunalnog standarda. Komunalni standard koriste svi građani koji žive na području te lokalne zajednice," kaže Beus.

Zakonom se osniva i središnji registar za ugostiteljsku djelatnost, smanjuju se kazne za pojedine prekršaje, a povećavaju kazne za ponavljanje prekršaja. Osim toga, mogućnost da toče pića i pripremaju fešte daje se udrugama umirovljenika i vatrogascima. HDZ-ova Branka Juričev Martinčev smatra da bi se slično trebalo omogućiti i sportskim udrugama:

"Bilo bi dobro da i amaterske sportske udruge imaju mogućnost, da kao vatrogasne bar četiri puta godišnje, organiziraju sportsko- humanitarne aktivnosti s pripremanjem i usluživanjem jela, napitaka i pića te prodajom istog u cilju prikupljanja sredstava," rekla je. ORAH-ova Mirela Holy je pak apelirala da bi, u smislu povećanja ponude i konkurentnosti, ugostiteljski objekti trebali uvesti certifikat održivosti, spojiti plavu i zelenu Hrvatsku.

"Ukoliko želimo i povećanje poljoprivredne proizvodnje, te da naši poljoprivredni proizvodi nađu svoje mjesto u ugostiteljskim objektima moramo promovirati certificiranje po kriteriju održivosti," smatra Holy.

Dan prije ljetnog raspusta Sabor je počeo stankama klubova zastupnika.

Nezavisni Mladen Novak upozorio je na podkapacitiranost Jedinstvenog tijela za vještačenje, dok je Damir Kajin zatražio od Vlade i Sabora da riješe problem umirovljenika koji su staž dokupili u propalom Royal osiguranju.

HDZ je pak upozorio na prijetnje koje primaju političari ali i čelnici državnih institucija, osvrčući se na posljednje prijetnje šefici Državnog arhiva, Vlatki Lemić. HDZ-ov jasen Mesić poručuje da iza svega stoji brat premijera Milanovića.

"I gospođa Holy je rekla da je dotični gospodin posjećivao ministarstvo i zastupao, lobirao, zagovarao. Na isto ukazuje ravnateljica Državnog arhiva te gospodin Linić da se u svim tim situacijama u svrhu određenog pritiska pojavljuje gospodin Krešimir Milanović, poznatiji kao brat Zorana Milanovića, predsjednika hrvatske Vlade," dodao je Jasen Mesić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.