Biznis

Berba maslina

"MasVin" očekuje izniman urod i kvalitetu ulja

12 tisuća stabala pravi je izazov i za najvještije berače. Svaki tim dnevno pobere 40 stabala koja u prosjeku daju 15 kilograma maslina

Pri kraju je berba maslina u najvećem ekološkom masliniku u Hrvatskoj, onom Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino" u Polači, u kojem se nalazi čak 12 tisuća stabala maslina. Ove se godine očekuje izniman urod i kvaliteta ulja. U masliniku radi šezdesetak sezonaca za dnevnicu od 200 kuna, prenosi Radio Zadar.

Tih 200 kuna, uglavnom nezaposlenom lokalnom stanovništvu - itekako dobro dođe.

I baš suprotno od stihova poznate pjesme - masline su obrane, ima tko da ih bere, a ima i čime. Suvremena pomagala znatno olakšavaju posao.

12 tisuća stabala pravi je izazov i za najvještije berače. Svaki tim dnevno pobere 40 stabala koja u prosjeku daju 15 kilograma maslina.

Očekujemo oko 120 tisuća kilograma ili onako 12 vagona poslaganih iza lokomotive, kaže Radoslav Bobanović iz Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino".

S randmanom od 14 posto, preračunato, bit će to oko 10-12 tisuća litara prvoklasnog maslinovog ulja. A uskoro i bačve. Zadruga "Maslina i vino" ima vlastiti pogon za preradu, pa sve teče kao na traci.

Ne prođe sat-dva od berbe do ulja. Dnevno negdje oko 5-6 tona, sve što se ubere to se preradi isti dan. objašnjava radnik Dragan Ražnjević.

Velike bačve od inoksa čuvaju tri vrste ulja, čija će svaka kap biti prodana, i to već poznatim kupcima od Saudijaca, Talijana pa do domaćih. U onoj manjoj skriva se prava "medicina" za suvremene boljke.

To ulje je za herpes. Bit će prepšoznatljivo cijenom. Ako Francuzi kažu da imaju parfeme, ja kažem mi imamo krasno ulje za sve probleme u životu. kaže Bobanović.

Najbolje jamstvo za to svakako je i ovaj ekološki nasad, najveći u Hrvatskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.