Zabava

vremeplov

Grupa Riva na današnji je dan zasjela na vrh Europe

Grupa Riva na današnji je dan zasjela na vrh Europe

Na današnji dan, 1989. godine, na izboru za pjesmu Eurovizije pobijedila je zadarska grupa Riva koja je predstavljala Jugoslaviju s pjesmom “Rock Me” (glazba Rajko Dujmić – tekst Stevo Cvikić).

Rivu su činili: Emilija Kokić (vokal), Dalibor Musap (klavijature i vokal, osnivač i vođa grupe), Nenad Nakić (bas i vokal), Zvonimir Zrilić (gitara i vokal), Boško Colić (bubnjevi).

Pjesma Eurovizije 1989. bila je 34. izdanje Eurovizije a održana je u Lausanneu, Švicarska 6. svibnja 1989. Pjesma”Rock Me“ dobila je 137 bodova, 7 više od drugoplasirane Velike Britanije. Po 12 bodova dali su nam tada Izrael, Irska i Velika Britanija, a 10 bodova dobili smo od Belgije, Danske i Austrije. To je bila prva, ali i jedina pobjeda Jugoslavije.  Iste godine Riva predstavlja Euroviziju u Americi, te na festivalu Distant Accords Award u Nashvillu osvaja 4. mjesto.

Grupa Riva zadržala se tek nekoliko godina na glazbenoj sceni. Prvi album “Rock Me” za jugoslavensko tržište, kao i album na engleskom jeziku za izdavača Koch Records, grupa Riva izdala je 1989. godine. 1990. godine grupa je izdala svoj drugi album “Srce laneta” te dvije pjesme na engleskom jeziku koje je potpisao Per Gessle, gitarist i autor pjesama tada vrlo popularne švedske grupe Roxette. Riva je nastupala u najatraktivnijim show emisijama velikog broja europskih televizijskih postaja, te promovirala album u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Belgiji i drugim zemljama.

Zahvaljujući pjesmi “Rock Me” grupa je bila vrlo popularna čak i u dalekom Japanu, gdje se dugo zadržala na top ljestvicama. S početkom Domovinskog rata grupa postupno prekida suradnju sa stranim izdavačkim kućama i raspada se 1992. godine. Svaki član grupe nastavio je svoju solo karijeru.

Zahvaljujući pobjedi Rive u Švicarskoj, iduće se natjecanje Eurosonga održalo u Zagrebu, koji je još uvijek bio dio Jugoslavije. Voditelji zagrebačkog natjecanja bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Toto Cutugno pobijedio je s pjesmom “Insieme: 1992”.


Reci što misliš!