Događaji

dan otvorenih vrata

Strukovna škola Vice Vlatkovića otvorila vrata budućim učenicima

Strukovna škola Vice Vlatkovića otvorila vrata budućim učenicima
HRT/V. Šetka

Strukovna škola Vice Vlatkovića sa svojim regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva danas je bila puna mališana, ali i onih koji se ovoga ljeta moraju odlučiti koju srednju školu odabrati.

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića danas je bio organiziran Dan otvorenih vrata. Vrtićka djeca, te osnovnoškolci i njihovi roditelji mogli su obići učionice sa suvremenom opremom na kojoj se školuju budući automehatroničari, stolari, monteri sustava grijanja i hlađenja te ostalih strukovnih zanimanja.

Strukovna škola Vice Vlatkovića sa svojim regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva danas je bila puna mališana, ali i onih koji se ovoga ljeta moraju odlučiti koju srednju školu odabrati.

Ravnatelj Tihomir Tomčić ističe kako je cilj pokazati im s kakvom će opremom raditi odaberu li tu školu, te što ih čeka kada je jednog dana završe - a to je sigurno radno mjesto. 

- Jer tvrtke, obrtnici poduzeća već sada zovu i pitaju. Naime, znaju da su u tijeku završni ispiti, pa pitaju mogu li doći, možemo li im nekog učenika preporučiti za rad. Osim toga počele su i stipendije, pa sad svi stipendiraju učenike čak od prvog razreda, što dovoljno govori kolika je potražnja na tržištu rada, kaže Tomčić. 

Marino je učenik drugog razreda automehatroničara. Istu školu završio je i njegov otac. - Nije to jednostavan posao kao što svi misle, jer tu treba dosta razmišljati i morate biti sto posto u tome, kaže Marino.

Vinko je u zadarsku školu došao s Hvara - budući je računalni tehničar. Zatekli smo ga pokraj 3D printera. - Najprije u kompjuteru to moram nacrtati u posebnom programu i onda se to kasnije pretvara u "g-kod" koji printer čita i linijom po linijom, kat po kat, to onda slaže.

Frane ove godine završava osnovnu školu pa je došao u pratnji oca Marka. I dok otac kaže kako su došli vidjeti što Franu ovdje čeka, ako upiše tu školu, on je već siguran da je to ono što želi - biti računalni tehničar. 

Nikola je "trećaš", budući tehničar za vozila. Ispričao nam je na čemu je radio s još jednim učenikom. - Radili smo dva kartinga, jedan je na električni motor, dok je drugi na običan motor s unutarnjim izgaranjem. Bili su napravljeni prije desetak godina, a mi smo ih ove godine samo vratili u radno stanje, kaže Nikola.

Imona je krenula bratovim stopama - nakon godinu dana školovanja za drvdjelnog tehničara - dizajnera kaže, kako je njezin budući posao dizajniranje namještaja i prostorija kao što je kuhinja.

- Jako je zanimljivo, jer učimo o drvu kao materijalu, a tu je još i tehničko i dizajnersko crtanje, te prezentacija samog proizvoda, kaže Imona. 


Reci što misliš!