Biznis

Javne financije

Lalovac: Stanje javnih financija stabilno

Lalovac: Stanje javnih financija stabilno

Vlada je na dosad najbrže odrađenoj sjednici odobrila jamstvo Hrvatskim autocestama za novo zaduženje teško 200 milijuna eura. Najavila je i skorašnji novo izdanje državnih obveznica u iznosu 5 i pol milijardi kuna.

Nova tranša kunskih državnih obveznica namijenjena je refinanciranju tekućih obveza.

"Radi se o refiniciranju, ne radi se o novom izdanju obveznica, zatvaramo stare, otvaramo nove. Bitno je za tržište kapitala i za kunu, vidimo da i banke počinju više financirati u kunama i to je dobra stvar," rekao je ministar Lalovac. Objašnjava ministar Boris Lalovac, ujedno zadovoljan stanjem javnih financija koje su na kraju godine stabilne, a deficit na najnižoj razini.

"Ja se nadam da ću ovih 10-15 dana on biti ispod 10 milijardi kuna. Ja ću vas izvijestiti o tome. Za sada je sve stabilno što se tiče javnih financija", dodaje ministar financija Lalovac.U financijskom tonu Vlada je dala zeleno svjetlo novom zaduženju HAC-a pri Europskoj banci za obnovu i razvoj za projekt restrukturiranja. Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić zadovoljan je jer su, kaže, uvjeti znatno povoljniji nego kod poslovnih banaka.

"Iznosi ukupno 1,027 posto. Znači, refinanciraju se nepovoljne kreditne obveze, koje su, recimo samo jedan primjer Deutsche Banke u iznosu od 5,1 posto kamate‘‘.Preostalih 50 milijuna eura namijenjenih restrukturiranju HAC ONC-a, odnosno javnu ponudu, ostavljeno je za 2016. odnosno, kako je uvjeren Hajdaš Dončić, za istu, novu vladu.

"Dakle, danas donosimo samo odluku o 200 milijuna eura. Inače bi se dogodila znatna materijalna šteta, jer ugovori s EBRD-om se skladapaju nekih tri mjeseca, moraju doći dva puta na vladu, jedanput u sabor. Dakle, oni će bit operativni tek negdje u drugom mjesecu, a u ožujku HAC mora vratiti prvu tranšu od 466 milijuna eura glavnice‘‘, naveo je Hajdaš Dončić.

Na otvorenom dijelu sjednice Vlada je odobrila i 7 milijuna kuna iz proračunske zalihe za podmirenje troškova vezano uz migrante.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.