Biznis

Malo statistike

Izvoz u listopadu bilježi porast od 13 posto

Izvoz u listopadu bilježi porast od 13 posto

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu 2015. vrijednost ukupnog izvoza roba iznosila je 1,04 milijarde eura što je 13 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine.

 

Istovremeno, u listopadu je uvezeno ukupno 1,59 milijardi eura vrijednosti robe što na godišnjoj razini predstavlja rast od 6,3 posto. Posljedično je deficit u robnoj razmjeni u istom promatranom mjesecu iznosio 547 milijuna eura što je za 25,7 milijuna eura manje nego u istom mjesecu lani (godišnji pad od 4,5 posto), navode analitičari RBA.

Na kumulativnoj razini, u razdoblju od prvih deset mjeseci robni izvoz je dosegnuo 9,5 milijardi eura (godišnji rast od 11,7 posto) dok je vrijednost uvoza roba dosegnula 15,5 milijarde eura (godišnji rast od 6,6 posto). Obzirom da je u promatranom razdoblju rast izvoza ostvaren po višim godišnjim stopama od uvoza, deficit robne razmjene iznosio je 5,9 milijardi eura, zabilježivši godišnji pad od 0,7 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 61,7%, što je godišnji rast od 2,8 postotnih bodova.

Prerađivačka industrija čini 87,8 posto izvoza

Promatrano prema Nacionalnoj klaisfikaciji djelatnosti, u prvih deset mjeseci 2015. izvoz u prerađivačkoj industriji porastao je za 12,1 posto godišnje no istovremeno je uvoz iz ovog sektora porastao po godišnjoj stopi (8,3 posto). Pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 63,2 posto, što je godišnji rast od 2,2 postotna boda.

Unutar prerađivačke industrije koja čini 87,8 posto izvoza u prvih deset mjeseci suficitarne djelatnosti odnosno one čija je vrijednost izvoza veća od uvoza su: prerada drva i proizvoda od drva i pluta, proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala, proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda (osim strojeva i opreme), proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (brodovi) te proizvodnja namještaja.

Negativan doprinos rastu izvoza u promatranom kumulativnom razdoblju došao je od izvoza iz kategorije rudarstva i vađenja (pad od 21,5 posto), informacija i komunikacija (9,4 posto), stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (72,7 posto) te umjetnosti, zabave i rekreacije (1,3 posto).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.