Biznis

U ekskluzivnom intervjuu

Elon Musk želi naseliti Mars

Elon Musk želi naseliti Mars

CNN je već objavio zanimljive dijelove intervjua, koje u nastavku prenosimo

Elona Muska veže se uz pomicanje granica. Njegovi Tesla i Space X projekti promijenili su, i još uvijek mijenjaju, poslovno-tehnološku paradigmu suvremenog svijeta.

U veljači će Musk na CNN-u dati veliki intervju, u kojemu će se osvrnuti na niz inovativnih projekata koje planira te na svoja promišljanja o tome koje su, trenutačno, najveće prijetnje čovječanstvu.

Musk će progovoriti o budućnosti u kojoj će se ustaliti samovozeći automobili, o širenju proizvodnje Tesle u Kinu te o tome zašto postojanje na više planeta, u kontekstu naseljavanja Marsa, itekako ima smislu.

CNN je već objavio zanimljive dijelove intervjua, koje u nastavku prenosimo.

O Tesli u Kini

"Smatram kako kineska vlada razumije da su električna vozila jako bitna za budućnost, kako bi se imalo čišće gradove, nužan je prelazak na električna vozila. Politike i inicijative te zemlje sve više potiču upravo tu tranziciju. Izazov na koji Tesla nailazi je kako ostvari lokalnu proizvodnju, jer trenutačno naša vozila u Kinu stižu visoko ocarinjena, a nama nije dozvoljeno da se prijavimo za lokalne programe poticanja takvih vozila. Vjerujemo kako će se taj problem riješiti kad se uspijemo preseliti na lokalnu proizvodnju", kaže Musk.

"S vremenom ćemo proizvoditi automobile u Koni. Trebat će nam otprilike 3 godine da to postignemo", dodaje.

O niskim cijenama nafte

"Mislim da će niske cijene nafte blaže utjecati na Teslu, zato što su naši proizvodi jako diverzificirani i ističu se od konkurentskih proizvoda.

Ipak, mislim da će pad cijena nafte imati dosta snažan negativni ekonomski utjecaj na jeftinija električna vozila. Mislim da će industrija električnih vozila u globalu biti pogođena padom cijene nafte", ističe.

O putovanju na Mars

"Smatram da postoje dvije velike motivacije za naseljavanje Marsa. Jedna je dosta obrambenog karaktera, ukoliko se nešto dogodi Zemlji pa život, onakav kakvim ga poznajemo danas, nestane. Ukoliko imamo drugi planet, život ne mora prestati.

Zato smatram da civilizacija na više planeta može potrajati duže nego ona na samo jednome planetu. To je prvi dio motivacije, drugi je taj što će to biti nevjerojatna pustolovina", ističe Musk.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.