Biznis

Sve više vole domaće

Koliko domaće hrane zapravo pojedu gosti turisti u hotelima?

Koliko domaće hrane zapravo pojedu gosti turisti u hotelima?

Samo prošle godine kupili su domaćih proizvoda u vrijednosti tri milijuna kuna bez PDV-a. No, kupuju li i koliko ostale hotelske kuće domaće proizvode s OPG-ova?

Na hotelskim stolovima pred goste se stavlja sve više domaćih proizvoda. Za lošinjskom tvrtkom drugi, ipak, još uvijek samo kaskaju. Kupuju se vino, sokovi, guske, patke, sir, šunka, kulen voće i povrće, a ukupna potrošnja ovisno o tvrtki kreće se od tek nekoliko desetaka tisuća kuna do milijunskih iznosa. Proširivanje suradnje s domaćim proizvođačima, svima je imperativ.

"Voće i povrće, vina te ostale autohtone domaće proizvode maksimalno uključujemo u ponudu naših hotela i kampova, a sve prema zahtjevima i potrebama svakog pojedinog objekta. Zadovoljni smo prošlogodišnjom količinom isporučenih proizvoda s partnerskih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, s time da nam je u nadolazećem razdoblju cilj ovaj broj još povećati i tako domaćoj proizvodnji dati dodatni poticaj, a kvalitetnim domaćim proizvodima zasluženo mjesto u našoj turističkoj ponudi", odgovara za tportal Željka Bolfan, specijalista korporativnih komunikacija Valamar Rivijere, najveće turističke grupacije po kapacitetima u Hrvatskoj koja uključuje 30 hotela i ljetovališta te 13 kampova na jadranskoj obali ukupnog kapaciteta za više od 48.000 gostiju.

 Njihovi gosti ove godine imaju prilike kušati domaće proizvode s pet OPG-ova, ali taj broj namjeravaju u narednim godinama povećavati. Hrana, piće i suveniri u ovaj hrvatski turistički div stiže najvećim dijelom iz Istre te s otoka Krka.

"Najčešće je riječ o svježem sezonskom voću i povrću, poput dinja, breskvi, lubenicama, paprici, tikvicama, rajčici, peršinu, salati, krumpiru, krastavacima, luku, ali i suvenirima poput smokvenjaka, te vina s OPG Damjanić, Janković i San Tomasso koja obogaćuju vinsku kartu Valamarovih objekata", poručuju iz Valamar Riviere.

Ni u porečkoj Plavoj laguni ne zaostaju za njima. S pet istarskih OPG-ova najčešće nabavljaju vina i pjenušce. Na godišnjoj razini za takvu se kupovinu potroši oko 30.000 kuna bez PDV-a. Ivica Poropat, šef Odjela nabave Plave lagune ističe kako će se ponuda proširivati ovisno o potrebama njihovih gostiju.

U HUP Zagrebu prošle su godine na domaće proizvode potrošili 900.000 kuna. Kupovali su s dvadesetak OPG-ova putem posrednika ili direktno. Ovisno o kakvom je proizvodu riječ, on u luksuzno opremljene zagrebačke i dubrovačke hotele stiže s područja cijele Hrvatske, od bliže zagrebačke okolice preko Prigorja, Zagorja, Slavonije do Istre i Dalmacije. 

"Sukladno zahtjevima naših gostiju i poslovnih partnera, uvijek tražimo najbolje namirnice za pripremu obroka. Nabavljamo svježe meso, mesne prerađevine, mliječne proizvode, vino, sokove, domaće rakije, voće i povrće, med. S obzirom na to da nemaju svi OPG-ovi ili manje privatne tvrtke mogućnost ili želju za direktnu, neposrednu dostavu manjih količina svojih proizvoda, većinu toga uzimamo preko naših većih dobavljača. Nekada se radi o svega nekoliko kilograma ili tek o manjoj količini robe koja nam je hitno potrebna kako bi ispunili zadovoljstvo našeg gosta. Tu dolazi do izražaja fleksibilnost dobavljača jer OPG-ovi nisu uvijek u mogućnosti pozitivno odreagirati", ukazuje Gordana Vujić-Majkus, referent nabave u HUP Zagreb u čijem su sastavu, između ostalog, zagrebački hoteli Panorama, Westin, Sheraton i dubrovački Sheraton, Mlini, Astarea i drugi.

Gotovo milijunski iznos prošle su godine ovdje potrošili na domaće sireve, vina, šunke, pršute, svježe patke, guske, sezonsko voće i povrće, ali i sve vrste ulja, meda, ručno rađenih slastica, pa čak i sapuna za goste.

"Svakim danom uvodimo nove namirnice kao i ostale proizvode u ponudu jer se mijenja struktura gostiju, tako da su uvijek u planu i nabavke novih domaćih proizvoda. Prava domaća šunka, kvalitetan kulen, sir, voće i povrće uvijek su traženi, a 'friško' ulovljena i brzo dobavljiva riba, također je izazov za nabavu"
, zaključuju u HUP Zagreb.

U istarskoj Maistri već godinama surađuju s malim poljoprivredno-obiteljskim gospodarstvima. Uglavnom je riječ o proizvođačima vina, maslinovog ulja, sira, voća i povrća s područja Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske.

"Budući da je turizam industrija doživljaja koja proizlazi iz svega onoga što čini život jedne destinacije, želja nam je da u visoko-kvalitetnu turističku ponudu Maistre u što većoj mjeri uključimo autohtone proizvode koji će kod gosta izazvati intenzivniji doživljaj destinacije činjenicom da on konzumira što je autohtono, hrvatsko i domaće", poručuju iz Maistre.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.