Sve više vole domaće
Koliko domaće hrane zapravo pojedu gosti turisti u hotelima?
Samo prošle godine kupili su domaćih proizvoda u vrijednosti tri
milijuna kuna bez PDV-a. No, kupuju li i koliko ostale hotelske kuće
domaće proizvode s OPG-ova?
Na hotelskim stolovima pred goste se stavlja sve više domaćih proizvoda.
Za lošinjskom tvrtkom drugi, ipak, još uvijek samo kaskaju. Kupuju se
vino, sokovi, guske, patke, sir, šunka, kulen voće i povrće, a ukupna
potrošnja ovisno o tvrtki kreće se od tek nekoliko desetaka tisuća kuna
do milijunskih iznosa. Proširivanje suradnje s domaćim proizvođačima, svima je imperativ.
"Voće i povrće, vina te ostale autohtone domaće proizvode maksimalno
uključujemo u ponudu naših hotela i kampova, a sve prema zahtjevima i potrebama svakog pojedinog objekta. Zadovoljni
smo prošlogodišnjom količinom isporučenih proizvoda s partnerskih
obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, s time da nam je u nadolazećem
razdoblju cilj ovaj broj još povećati i tako domaćoj proizvodnji dati dodatni poticaj, a kvalitetnim
domaćim proizvodima zasluženo mjesto u našoj turističkoj ponudi",
odgovara za tportal Željka Bolfan, specijalista korporativnih komunikacija Valamar Rivijere, najveće turističke grupacije po kapacitetima u Hrvatskoj koja uključuje 30 hotela i ljetovališta te 13 kampova na jadranskoj obali ukupnog kapaciteta za više od 48.000 gostiju.
Njihovi gosti ove godine imaju prilike kušati domaće proizvode s pet
OPG-ova, ali taj broj namjeravaju u narednim godinama povećavati. Hrana,
piće i suveniri u ovaj hrvatski turistički div stiže najvećim dijelom
iz Istre te s otoka Krka.
"Najčešće je riječ o svježem sezonskom voću i povrću, poput dinja,
breskvi, lubenicama, paprici, tikvicama, rajčici, peršinu, salati,
krumpiru, krastavacima, luku, ali i suvenirima poput smokvenjaka, te
vina s OPG Damjanić, Janković i San Tomasso koja obogaćuju vinsku kartu Valamarovih objekata", poručuju iz Valamar Riviere.
Ni u porečkoj Plavoj laguni
ne zaostaju za njima. S pet istarskih OPG-ova najčešće nabavljaju vina i
pjenušce. Na godišnjoj razini za takvu se kupovinu potroši oko 30.000 kuna bez PDV-a. Ivica Poropat, šef Odjela nabave Plave lagune ističe kako će se ponuda proširivati ovisno o potrebama njihovih gostiju.
U HUP Zagrebu prošle su godine na domaće proizvode potrošili 900.000 kuna.
Kupovali su s dvadesetak OPG-ova putem posrednika ili direktno. Ovisno o
kakvom je proizvodu riječ, on u luksuzno opremljene zagrebačke i
dubrovačke hotele stiže s područja cijele Hrvatske, od bliže zagrebačke
okolice preko Prigorja, Zagorja, Slavonije do Istre i Dalmacije.
"Sukladno zahtjevima naših gostiju i poslovnih partnera, uvijek tražimo
najbolje namirnice za pripremu obroka. Nabavljamo svježe meso, mesne
prerađevine, mliječne proizvode, vino, sokove, domaće rakije, voće i
povrće, med. S obzirom na to da nemaju svi OPG-ovi ili manje privatne
tvrtke mogućnost ili želju za direktnu, neposrednu dostavu manjih
količina svojih proizvoda, većinu toga uzimamo preko naših većih dobavljača.
Nekada se radi o svega nekoliko kilograma ili tek o manjoj količini
robe koja nam je hitno potrebna kako bi ispunili zadovoljstvo našeg
gosta. Tu dolazi do izražaja fleksibilnost dobavljača jer OPG-ovi nisu
uvijek u mogućnosti pozitivno odreagirati", ukazuje Gordana
Vujić-Majkus, referent nabave u HUP Zagreb u čijem su sastavu, između
ostalog, zagrebački hoteli Panorama, Westin, Sheraton i dubrovački
Sheraton, Mlini, Astarea i drugi.
Gotovo milijunski iznos prošle su godine ovdje potrošili na domaće
sireve, vina, šunke, pršute, svježe patke, guske, sezonsko voće i
povrće, ali i sve vrste ulja, meda, ručno rađenih slastica, pa čak i sapuna za goste.
"Svakim danom uvodimo nove namirnice kao i ostale proizvode u ponudu jer
se mijenja struktura gostiju, tako da su uvijek u planu i nabavke novih
domaćih proizvoda. Prava domaća šunka, kvalitetan kulen, sir, voće i povrće uvijek su traženi, a 'friško' ulovljena i brzo dobavljiva riba, također je izazov za nabavu", zaključuju u HUP Zagreb.
U istarskoj Maistri
već godinama surađuju s malim poljoprivredno-obiteljskim
gospodarstvima. Uglavnom je riječ o proizvođačima vina, maslinovog ulja,
sira, voća i povrća s područja Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske.
"Budući da je turizam industrija doživljaja koja
proizlazi iz svega onoga što čini život jedne destinacije, želja nam je
da u visoko-kvalitetnu turističku ponudu Maistre u što većoj mjeri uključimo autohtone proizvode
koji će kod gosta izazvati intenzivniji doživljaj destinacije
činjenicom da on konzumira što je autohtono, hrvatsko i domaće",
poručuju iz Maistre.
Vezane vijesti
-
Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva SKUŠA FILETI u suncokretovom ulju 125g.
-
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je uoči užeg kabineta Vlade izjavio da s obzirom na pandemiju i sve izazove koje ona nosi u ovom trenutku još nije na stolu snižavanje stope PDV-a na hranu, no o tome se razmišlja.
-
Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
-
Hrvatski građani za stanovanje i hranu troše 34 posto svojih prihoda, a u Europskoj uniji na hranu više troše jedino Rumunji, piše u utorak Večernji list.
Izdvojeno
-
Suho, uz promjenjivu naoblaku, ujutro i mjestimičnu sumaglicu, u unutrašnjosti i maglu, te najnižu temperaturu zraka od 5 do 8 °C, dok će uz more biti uglavnom 11, 12 °C. Poslijepodne također iznadprosječno toplo - između 14 i 18 °C.
-
Otkriće antibiotika jedan je od najvećih medicinskih otkrića 20. stoljeća. Prije antibiotika, porođaj, infekcija mokraćnog sustava ili obična posjekotina mogli su dovesti do smrti od infekcije.
-
U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Potočnica na otoku Pagu (grad Novalja).
-
Policija je i proteklog vikenda na zadarskim prometnicama provodila pojačani nadzor prometa, a u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.