Zabava

nabavite ulaznice što prije

Pet desetljeća: Bijelo dugme sprema veliki koncert u Areni Zagreb

Pet desetljeća: Bijelo dugme sprema veliki koncert u Areni Zagreb
ATA Images

Bijelo dugme - jedan od najvećih rock and roll bendova regije nastavlja sa svojom slavljeničkom turnejom “Doživjeti stotu!” čiji će vrhunac, nakon rasprodanih koncerata u Puli i Splitu, biti nastup u Areni Zagreb u ožujku iduće godine

Legendarni rock bend Bijelo dugme u subotu 29. ožujka 2025. stiže u Arenu Zagreb u sklopu svoje monumentalne turneje “Doživjeti stotu!” kojom obilježava 50 godina nezaboravne glazbe. Nakon rasprodanih koncerata u Puli i Splitu, Bijelo Dugme svirat će svoje bezvremenske hitove i pred publikom u Zagrebu, na nastupu koji će biti vrhunac njihove obljetničke turneje. Ulaznice za ovaj koncert kreću u prodaju u srijedu 16. listopada u 9 sati, a mogu se naći putem online Entrio sistema i na Entrio prodajnim fizičkim mjestima. Cijena ulaznica za parter je 25 eura, tribina gore 30 eura i tribina dolje 40 eura i VIP lože 100 eura.

Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s našeg područja ostavilo je neizbrisiv trag na glazbenu scenu regije, a njihov utjecaj se osjeti i danas. Kroz različite faze karijere, Bijelo dugme je definiralo svoj zvuk i stvorilo antologijske pjesme koje su postale dio kolektivne memorije, prelazeći granice i spajajući generacije ljubitelja glazbe. 

Na oduševljenje brojnih obožavatelja Bijelog dugmeta, bend ponovno nastupa nakon skoro 20 godina od posljednjih koncerata koje su održali 2005. u Zagrebu, Sarajevo i Beogradu pred više od dvjesto tisuća gledatelja. “Dugmetomanija” će se širiti u regiji i po svijetu i to kroz dvije godine tijekom kojih bend planira održati 50 koncerata za 50 godina benda. U Arenu Zagreb tako stiže zlatna postava benda koju čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i  Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu, te Ogi Radivojević na klavijaturama. S obzirom na to kako klavijaturisti Vlado Pravdić i Lazar Ristovski više nisu među živima, na klavijaturama će biti dugogodišnji Bregovićev suradnik i multiinstrumentalist Ogi Radivojević.

Jedan od najvećih rock and roll bendova naše regije, Bijelo dugme je osnovano 1974. u Sarajevu i aktivno djeluje sve do 1989. U tom kratkom razdoblju objavili su čak 15- tak albuma, što studijskih, što koncertnih, mnogobrojne singlove i nekoliko kompilacija različitih glazbenih utjecaja; od rocka i bluesa do folka i etna. Bijelo dugme je brzo postalo popularno među mladom publikom zahvaljujući energičnim nastupima i hitovima, a nedugo nakon osnutka sklapaju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Jugoton i  debitiraju singl-pločom “Top / Ove ću noći naći blues” (1974). Treći singl s pjesmama "Da sam pekar" i "Selma" objavljuju iste godine i on predstavlja prijelomni trenutak njihove karijere. Obje ih pjesme izbacuju u prvi plan i predstavljaju istinski početak onog što će kasnije postati dugmemanija. Drugi album “Šta bi dao da si na mom mjestu” pretvara Bijelo dugme u pop-kulturni fenomen, ostvarujući rekordne naklade (više od 200 tisuća prodanih primjeraka) i donoseći prepoznatljive skladbe na razmeđi folka i rocka (“Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac”, “Ne gledaj me tako i ne ljubi me više” i dr.). Njihov utjecaj na glazbenu scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka.

Omiljene hitove Bijelog Dugmeta iz svih njihovih faza poput "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Selma", "Sanjao sam noćas da te nemam", "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Ružica si bila, sad više nisi“, "Đurđevdan", "Evo, zakleću se" mnogobrojni obožavatelji imat će ponovno priliku doživjeti uživo i to na najvećem koncertu turneje, 29. ožujka 2025. u Areni Zagreb. Ovaj koncert bit će više od same glazbe; to je ponovno okupljanje generacija, prilika za ponovno proživljavanje dragih uspomena i prilika za stvaranje novih. Ne propustite priliku da budete dio ove epske večeri! Organizator koncerta je Virido S.A. Pula


Reci što misliš!