Zabava

Više tisuća mještana i turista na spektakularnoj privlačkoj Noći ribara i sabunjara

Više tisuća mještana i turista na spektakularnoj privlačkoj Noći ribara i sabunjara
Davor Strenja/ TZO Privlaka

Koncertom klape Šufit te spektakularnim vatrometom iz mora, u luci Stari porat u Privlaci sinoć je proslavljena Noć privlačkih ribara i sabunjara.

Ova tradicionalna manifestacija, koju zajedničkim snagama organiziraju Općina Privlaka, Turistička zajednica Općine Privlaka i komunalno poduzeće Artić, okupila je više tisuća mještana i posjetitelja željnih dobre hrane, zabave i razonode.

Noć privlačkih ribara i sabunjara 2024 @ luka Stari porat Noć privlačkih ribara i sabunjara 2024 @ luka Stari porat

Privlačani su najpoznatiji po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati. Iako jednostavan, način vađenja pijeska bio je prilično tegoban. Takav način rada i života uvjetovao je brzo i teško starenje, a ovim događajem Privlačani iskazuju duboko poštovanje svojim predcima.

Program je započeo izložbom starih fotografija i filmova koji su svjedoci sabunjarstva i bogate tradicije Privlake. Tijekom manifestacije, desetak OPG-ovaca izložilo je i predstavilo svoje domaće proizvode, a nije nedostajalo ni dobre, autohtone spize koju su pripremali domaći meštri od kužine.  Odazivom i reakcijama posjetitelja na manifestaciju posebno je zadovoljna Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice Općine Privlaka. Prema njezinim riječima, turista u Privlaci ne fali, što se moglo i primijetiti na prvoj većoj manifestaciji ove sezone.

- Turizam u Privlaci kontinuirano raste i razvija se, a ovogodišnja sezona nadmašila je naša očekivanja. Ponosni smo što smo uspjeli privući velik broj posjetitelja, zahvaljujući raznolikim manifestacijama, bogatoj ponudi tradicionalnih jela i predivnom prirodnom okruženju koje Privlaka nudi.

Naša strategija promocije i ulaganja u turističku infrastrukturu pokazala se vrlo uspješnom, a posebno smo zadovoljni što su naši gosti prepoznali i cijenili trud uložen u očuvanje lokalne baštine i tradicije. Nastavit ćemo raditi na unapređenju turističke ponude kako bismo i dalje privlačili nove posjetitelje te osigurali da se naši stalni gosti uvijek rado vraćaju, naglasila je Zorić Sarađen.

Na ovoj manifestaciji su ujedno otvoreni i „Dan izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara“ koji će trajati do 19. srpnja. Svi zainteresirani mogu probati brojne tradicionalne delicije u Restoranu Amico, Koćeta, konobi Planura, restoranu Castelo, Moreta baru i u bistrou Sabun.


Reci što misliš!