Zabava

nastupaju i zadarski glazbenici

Splitski festival se vraća na Prokurative: od bluesa i jazza do starih bezvremenskih hitova i novih skladbi

Splitski festival se vraća na Prokurative: od bluesa i jazza do starih bezvremenskih hitova i novih skladbi

Sve izvođače u njihovim izvedbama uživo, pred televizijskim kamerama Hrvatske radiotelevizije, pratit će veliki festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Joška Banova

“Šezdesetčetvrti Splitski festival bit će sazdan od koncertnog dana, retrospektivne večeri i proslave jubileja, ali ono što je svima najintrigantnije su nove pjesme, nove kreacije, nove vrijednosti i novo natjecanje koje će se održati unutar završne večeri.

Osnovni kriterij za odabir pjesama koje će se na Prokurativama izvoditi u nedjelju 7. srpnja godine bila je prvenstveno kvaliteta same pjesme i njezinih stihova” - naglasio je u uvodu predstavljanja detaljnog programskog sadržaja održanog danas u restoranu Bajamonti na splitskim Prokurativama umjetnički ravnatelj Splitskog festivala Stevo Vučković Stivi.

“Ušao je Splitski festival, što bi se reklo, u svoje zlatne godine i usput dobro zagazio u treći milenij. A nije se štufao nego i dalje pronosi te čarobne mirise, gušte i pjesme splitske, dalmatinske i hrvatske.

Nekad melankolično, a nekad žestoko, ali uvijek iskreno i od srca”, nastavio je Vučković uz kojega su program predstavili prošlogodišnji pobjednik Đorđi Peruzović, zatim (supruga Tea Trumbića) Sanja Trumbić, Mladen Badovinac u ime The Beat Fleeta te direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić. 

“Za nas je Splitski festival puno više od samog festivala. Dio je našeg identiteta, prošlosti, budućnosti.” - naglasila je direktorica Vukšić.

Prvog dana (utorak, 2. srpnja) publika će na Prokurativama moći uživati u međunarodnoj blues poslastici u okviru programa nazvanog Split Blues Festival.

“Virtuozni njemački gitarist, pjevač i autor Henrik Freischlader i njegov fantastični bend unutar svoje europske turneje dolazi i u Split. U nastojanju da na Prokurativama svake godine dobijemo priliku vidjeti i slušati izvedbene majstorske cikluse koji jako rijetko zadiru do srca Dalmacije, a sasvim su uobičajena pojava širom Europe i svih europskih metropola, i ove godine smo uspjeli osigurati ovaj program vanserijske kvalitete”.

Dva dana kasnije (četvrtak, 4. srpnja) gala spektakl pripremaju TBF-ovci pojačani Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije.

“TBF i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera dolaze nam ispričati sve one novovjeke splitske priče od “Nostalgične” i “Malo sam maka” pa do “Genija” i “Uvik kontra” i još puno drugih u jednom atipičnom hip-hop swing maniru.

Ovaj cjelovečernji gala koncert i posebno aranžirani TBF-ovi hitovi prilagođeni jazz izričaju, omogućit će vam da vrlo jednostavno sa splitskih Prokurativa otplutate u srce New Yorka i još dublje proživite stihove o Splitu na prijelazu milenija”, nastavio je ravnatelj Splitskog festivala najavljujući svaku od večeri.

“Jedinstvena je ovo prilika, preporučujem svima da dođu jer tko zna hoće li se ovo ikada više izvoditi. Posebno me veseli što će se ovo dogoditi baš na Splitskom festivalu, znači mi jako puno” - kazao je Mladen Badovinac.

A treća će biti posvećena jubileju velikog splitskog autora, jednog od najtrofejnijih skladatelja i tekstopisaca Splitskog festivala, Tea Trumbića i nosi naziv “Ča će mi Copacabana” (subota, 6. srpnja).

U čast velikom Teu Trumbiću nastupit će Darko Domijan, Policijska klapa Sveti Mihovil, Đorđi Peruzović, Duje Stanišić, Dženan Lončarević, Ive Županović, Ivo Pattiera, Dražen Žanko, Oliver J. Berekin, Pero Panjković, Sanja i Tea Trumbić, Nenad Vetma, Žarko Mamula i Saša Jakelić.  

“Svi znamo da je Splitski festival brend poput Hajduka, stoga ga moramo podržavati kako bi bio još popularniji i unaprijed se zahvaljujem svima na podršci i dolasku”, naglasio je prošlogodišnji pobjednik Peruzović.

Završna, četvrta večer, na rasporedu je u nedjelju 7. srpnja. Za tu večer stručni žiri odabrao je 22 skladbe, koje će izvesti: Nenad Vetma, Dženan Lončarević, Saša Jakelić, Šimun Ševerdija, Dean Dvornik, Mucalo, Gavrani, Nataša Reić Matković, Lorenca Puhar Lola, Romana, Oliver J. Berekin, Goran Ivas & Superstary, Hrvoje Burazer Pavešković, Ibrica Jusić, Klapa Cesarice, Ružica Čović, David Glibo, Bon Voyage, Tena Vodopija, Dražen Žanko i Stijene.  

Sve navedene izvođače u njihovim izvedbama uživo, pred televizijskim kamerama Hrvatske radiotelevizije, pratit će veliki festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Joška Banova te dirigenata Vetona Marevcija i Željka Šparmajera. Novost je i novi vizualni identitet Splitskog festivala, također danas predstavljen, u izvedbi studija Kazinoti & Komenda.  

 


Reci što misliš!