Zabava

riječ stručnjaka

Pivo može imati pozitivne učinke na zdravlje, ali postoje uvjeti

Pivo može imati pozitivne učinke na zdravlje, ali postoje uvjeti
Iva Perinčić

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. No, osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je također predmet znatiželje znanstvenika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imunosni sustav i crijevni mikrobiom

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića, te zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i babilonskim kulturama, bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tijekom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona, pivo se dijelilo radnicima, a redovnici su ga proizvodili tijekom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pozornost ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i potiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom.

Prethodna istraživanja su se usredotočila na to kako ove bioaktivne tvari iz piva mogu pomoći:

u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti,
za poboljšanje cirkulacije krvi,
kao podrška imunosnoj funkciji
za poticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka
za poticanje proizvodnje estrogena

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski znanstvenici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s ili bez alkohola, podržava zdravu imunosnu funkciju.

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih učinaka.

Ovaj pregled istraživanja sugerira da se poboljšanja u imunosnom sustavu mogu pripisati interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma. Unatoč tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti.


Reci što misliš!