Zabava

Topli i hladni brojevi

Koje brojeve se isplati igrati na Eurojackpot lotu?

Koje brojeve se isplati igrati na Eurojackpot lotu?
Shutterstock.com

​Eurojackpot isplaćuje jackpot nagrade do maksimalnih 120 milijuna eura. Izgledi da ćete baš vi pogoditi 5+2 kombinaciju nisu veliki, no barem se možete pobrinuti da ne dijelite glavnu nagradu ako je slučajno osvojite.

Lutrijske igre uživaju popularnost u našoj zemlji već više od pola stoljeća. U početku su se najviše igrali Loto 7/39 i Loto 6/45, a u novom mileniju zasjenio ih je Eurojackpot loto.

U pitanju je lutrijska igra koju zajedno organizira 19 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Jackpot nagrade kreću od 10 milijuna eura, a ako ih nitko ne pogodi raste im vrijednost u sljedećem kolu. Maksimalna jackpot isplata je 120 milijuna eura. Dvaput je dosad isplaćena u Njemačkoj, a jednom u Danskoj. Posljednji maksimalan dobitak pao je u siječnju i pripao sretnom igraču iz Norveške.

U Hrvatskoj je zadnji put pogođena 5+2 kombinacija 2014. godine. Isplaćen je tada jackpot veći od 17 milijuna, što do danas nije nadmašila niti jedna igra na sreću u našoj zemlji.

Deset godina kasnije entuzijazam hrvatskih građana oko ovog lota nije se ništa smanjio. Pouzdani izvori potvrđuju kako hrvatski igrači tjedno uplaćuju više od milijun eura na svoje Eurojackpot listiće, nadajući se da je baš ovo godina u kojoj će jackpot ponovo biti isplaćen u našoj zemlji.

No, šanse da pogodite pet izvučenih brojeva od 1 do 50 i dva od 1 do 12 su tek jedan naprema 140 milijuna. To ne zvuči baš sjajno, zbog čega naši igrači pokušavaju otkriti brojeve koji imaju veće izglede biti izvučeni od drugih...

Topli i hladni brojevi

Postoje dvije filozofije sustavnog biranja Eurojackpot brojeva. Prva kaže da trebate odabrati one brojeve koji se u posljednje vrijeme često izvlače. Nazivaju ih toplim ili čak vrućim brojevima. Neki misle da je došlo vrijeme baš tih brojeva i treba ih nastaviti igrati.

Pa će vam tako provjera rezultata Eurojackpota otkriti kako su među često izvlačenim brojevima u posljednje dvije godine bili 6, 11, 29, 31 i 34.

S druge strane, dio igrača smatra da se treba kladiti na brojeve koji već dugo nisu izvučeni. Iza toga stoji logika koja kaže da moraju prije ili kasnije biti među dobitnima i da treba vjerovati da će se to dogoditi u sljedećem izvlačenju. Takvi brojevi trenutno su 19, 25, 27, 33 i 42.

Govorimo naravno o glavnom bubnju. U onom sporednom najviše su se izvlačili 3 i 5, a najmanje 1 i 4 u prethodne dvije godine.

Sve su to zanimljivi statistički podaci na kojima dio korisnika temelji slaganje svojih kombinacija. Ima čak i igrača koji kombiniraju tople i hladne brojeve na istom listiću, nadajući se da je to put kojim je najlakše doći do dobitka. No, istina je da svaki broj ima jednake izglede biti izvučen, bitno je samo da ne odigrate isto što i ostali...

Originalne kombinacije isplaćuju više

Jasno je da nema dobitne formule kako povećati izglede pogoditi 5+2 kombinaciju. No, barem možete izbjeći dijeljenje jackpot dobitka. Naime, dogodilo se jednom prilikom da pet različitih igrača dijeli osvojenu glavnu nagradu, što je svakom pet puta umanjilo potencijalnu isplatu.

Pa iako nitko od njih nije danas nezadovoljan, istina je da treba izbjegavati igranje datuma rođendana i svima poznatih sretnih brojeva, poput sedmice. Tako ćete izbjeći situaciju da morate dijeliti vašu zaradu, što se osjeća pri osvajanju jackpota, ali i pri podjeli manjih nagrada.

Zato neki vole odigrati uzastopne brojeve ili one između kojih je samo jedan broj u sredini. Tako stvarate originalni listić koji ima jednake izglede biti dobitan kao i svaki drugi, a s manjim brojem ljudi ćete morati dijeliti potencijalni dobitak.

U svakom slučaju, dokopati se zarade na Eurojackpot lotu privilegija je isključivo najsretnijih igrača. Međutim, izdašne nagrade koje su dostupne svakog tjedna toliko su privlačne da hrvatski zaljubljenici u lutrijske igre ignoriraju matematičku vjerojatnost i nastavljaju vjerovati da će se sreća baš njima nasmiješiti.


Reci što misliš!