Zabava

pojavile se pčelice

Park prirode Vransko jezero upoznaje vas s priručnikom o biljkama za oprašivače u vašem vrtu

Park prirode Vransko jezero upoznaje vas s priručnikom o biljkama za oprašivače u vašem vrtu
Ilustracija (Marijan Susenj/PIXSELL)

Pčelice već neko vrijeme budno zuje u potrazi za nektarom i peludi. U priručniku na linku pronađite biljke koje možete posaditi u vašem vrtu ili na balkonu, ili koje jednostavno možete pustiti da rastu i time pomoći oprašivačima i urbanom ekosustavu, piše PP Vransko jezero.

Više od 300 tisuća do sada opisanih biljnih vrsta na našem planetu (oko 85 %) ovisi o oprašivanju životinjama, kao i 75 % najvažnijih poljoprivrednih usjeva.

Oprašivanje je ključno za razvoj plodova i sjemenki, a time i za dugoročni opstanak biljnih vrsta, stabilnost kopnenih ekosustava i siguran prinos poljoprivrednih kultura.

Sve životinje koje sudjeluju u prijenosu peludi između cvjetova nazivamo oprašivačima.

Najčešće su to kukci – prema znanstvenim procjenama u oprašivanju sudjeluje oko 220 tisuća različitih vrsta kukaca. U tropskim predjelima oprašivači mogu biti i veće životinje, kao što su šišmiši, ptice, oposumi, gušteri ili morski beskralješnjaci.

U našem podneblju najvažniji oprašivači su pčele (skupina kukaca koja se znanstveno naziva Anthophila) i muhe lebdjelice (porodica Syrphidae).

Ove skupine su vrlo raznolike: na svijetu je opisano nešto više od 20 tisuća vrsta pčela i 6 tisuća vrsta muha lebdjelica. I brojni drugi kukci oprašuju, poput danjih i noćnih leptira, kornjaša, osa, mrava i drugih vrsta muha, navodi se u priručniku.

Više o biljkama koje možete posaditi na balkonu ili u vrtu pronađite na POVEZNICI.
  


Reci što misliš!