Zabava

Gotovo pet desetljeća kasnije

Akademija Oscar iskupila se za prosvjed Indijanaca 1973.

Akademija Oscar iskupila se za prosvjed Indijanaca 1973.
Barbara Munker/DPA/PIXSELL

Gotovo pet desetljeća nakon što je odbila Oscara u ime Marlona Branda zbog odnosa američke filmske industrije prema Indijancima, Sacheen Littlefeather je u subotu odlikovala Akademija filmskih umjetnosti i znanosti

U dirljivoj ceremoniji u Los Angelesu ispunjenoj pjesmom i plesom, Akademija se javno ispričala Littlefeather koju su aktivisti slavili nakon njezina prosvjeda, dok ju je filmski svijet ocrnio.

Littlefeather, koja je Apač i Yaqui, izviždana je na dodjeli Oscara 1973., prvoj koja je emitirana uživo širom svijeta, dok je u ime Marlona Branda objašnjavala zašto on ne prihvaća Oscara za glavnu mušku ulogu u "Kumu".

U subotu je prepunom gledalištu u novootvorenom muzeju Akademije rekla kako je stigla na ceremoniju samo nekoliko minuta prije nego što je izašla na pozornicu jer je Brandu trebalo toliko dugo da napiše svoj govor o neprihvaćanju nagrade.

"Otišla sam gore, poput ponosne Indijanke s dostojanstvom, hrabrošću, gracioznošću i poniznošću", rekla je.

"Znala sam da moram govoriti istinu. Neki ljudi to mogu prihvatiti, a neki možda neće", dodala je.

Na pozornici su je dočekali norveška glumica Liv Ullmann i zvijezda "Jamesa Bonda" Roger Moore. Oni su joj uručili kipić koji je odbila primiti.

Prema strogim uputama Akademije govor ne bi trebao trajati dulje od 60 sekundi, a ona je umjesto toga održala improvizirano dostojanstveno obraćanje.

"Rekla sam u redu. Dala sam obećanje Marlonu (Brandu) da neću dirati Oscara i nisam bila ni pod kakvim pritiskom te večeri", kazala se Littlefeather.

Istaknula je da je veteransku zvijezdu vesterna Johna Waynea trebalo spriječiti da je fizički napadne dok je napuštala pozornicu.

Littlefeather, članica Ceha filmskih glumaca, nakon toga je teško pronalazila angažmane u Hollywoodu, a redatelji su bili upozoreni da je ne zapošljavaju.

Bivši predsjednik Akademije David Rubin, koji je napisao ispriku ranije ove godine, održao je govor o "emocionalnom teretu" koji je nosila Littlefather, istaknuvši da je njena karijera patila.

"Predugo je hrabrost koju ste pokazali bila nepriznata. Zbog ovoga nudimo i naše najdublje isprike i naše iskreno divljenje", poručio je.

Rubinova isprika dolazi u trenutku kada se filmska industrija obračunava s onim što neki smatraju kulturom seksizma, rasizma i nekažnjivosti.

"Akademija i naša industrija nalaze se na prekretnici", rekao je Rubin u subotu.

"Aktivno ispitujemo našu prošlost i fokusiramo se na to kako najbolje možemo olakšati ozdravljenje", dodao je.

Muzej, koji je otvoren prošlog rujna, obećao je suočiti se s "problematičnom poviješću" Oscara, uključujući rasizam.

Obrađuje se i slučaj Littlefeather.

Godine 2019. zvijezda filma "Posljednji Mohikanac" Wes Studi postao je prvi indijanski glumac koji je dobio Oscara.

Prva indijanka koja je dobila Oscara bila je Buffy Sainte Marie - za najbolju originalnu pjesmu 1983.

Na pitanje novinara uoči ceremonije kako se osjeća što je morala toliko dugo čekati da čuje riječ "oprosti", Littlefeather je rekla da za ispriku nikada nije kasno.


Reci što misliš!