Zabava

jedan i jedini majstor napetosti

"Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu": Na današnji dan rođen je veliki Alfred Hitchcock!

Treba li vam posebno predstavljati današnjeg rođendanskog slavljenika? Dame i gospodo, na današnji dan 1899. rođen je jedan i jedini majstor napetosti.

Što kaže Wikipedia?

Britanski filmski redatelj i pisac kriminalističkih i horor knjiga bio je majstor je u domeni kriminalističkog žanra. Slijedeći mnoge konvencije žanra, Alfred Hitchcock je u svojim trilerima nadišao standarde koji zadovoljavaju publiku, postigavši ujedno popularnost ravnu glumačkim zvijezdama.

Postaje kultnim redateljem i svrstava se u red najvećih eksperimentatora filmskog izraza te je proglašen originalnim stilistom kojeg se često citira i imitira. Preciznost kadriranja u njegovim djelima dovedena je do savršenstva. Karakteristike su njegovih filmova sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula kao maska za dublju, misaonu podlogu djela.

U svibnju 1964. godine slavni američki redatelj izrekao je rečenicu koja se do dan danas ponavlja i dokazuje.

Zadar has the most beautiful sunsets in the world, more beautiful than the one in Key West, in Florida. Ovu rečenicu o zadarskom zalazu sunca kao najljepšem na svijetu, ljepšem i od onoga na Key Westu u Floridi, kazao je Hitchcock.

Je li se promijenio toliko hvaljen zalazak od tada ili je postao još ljepši provjerite večeras na rivi! 

 


Reci što misliš!