Zabava

Detroit

Mimohodom pokraj odra fanovi odaju počast velikoj Arethi Franklin

Mimohodom pokraj odra fanovi odaju počast velikoj Arethi Franklin
AP

Tisuće obožavatelja od utorka odaju počast 'kraljici soula' Arethi Franklin u mimohodu pokraj njezina odra u detroitskom Muzeju afroameričke povijesti Charles H. Wright.

U utorak je otvoreni pozlaćeni lijes s tijelom legendarne pjevačice postavljen među bogate bukete ružičastih i ljubičastih ruža, a obožavatelji će joj moći odati počast i sljedeća dva dana.

Do muzeja je tijelo kraljice soula, preminule16. kolovoza od karcinoma gušterače u dobi od 76 godina prevezeno u klasičnom bijelom oldtimeru LaSalle Sedanu iz 1936.

Po riječima organizatora cvijeće je odraz njezine ljubavi prema obožavateljima, ali i sklonosti visokoj modi. Na nogama, prekriženim u gležnjevima, diva soula ima crvene cipele s visokom potpeticom, a na usnama ljubičasto-crveni ruž. Odjenuli su je u crvenu haljinu, što simbolizira njezino članstvo u sestrinstvu 'Delta Sigma Theta' koje se borilo za prava Afroamerikanki.

Brojni su fanovi prije nego što je dovezen lijes spavali na ulicama da bi ispratili omiljenu glazbenicu. Neki su putovali i više stotina kilometara kako bi joj odali počast.

U četvrtak će lijes biti prevezen u crkvu u kojoj je službu obavljao njezin pokojni otac koji je ondje bio pastor.

Pogreb će se održati 31. kolovoza, a prisustvovat će mu članovi Arethine obitelji i prijatelji iz cijelog svijeta. Pokop će biti zatvoren za javnost.

Franklin je prva žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame 1987. godine.

Posljednji put je nastupila u studenome prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući njezin nastup organizatori su kazali da je to bila čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju.

Glazbena diva rođena je u Memphisu u Tennesseeju 25. ožujka 1942., a odrasla je u Detroitu, rodnome gradu soula, glazbenog pravca nadahnutog gospelom i ritam i bluesom, koji će proizvesti mnoge zvijezde.

Aretha Franklin postat će najveća među njima i osvojiti 18 Grammyja za hitove poput "Respect," "Chain of Fools" i "I Say a Little Prayer" te jedan za životno postignuće.

Počela je s gospelom, zajedno sa sestrama Carolyn i Ermom pjevajući u crkvenom zboru u crkvi u kojoj joj je otac, i sam uspješni pjevač gospela, bio pastor. Njezin je dar brzo zamijećen i već s 14 snimila je prvi album.

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Aretha Franklin pjevala je na pogrebu Martina Luthera Kinga, a četrdeset godina kasnije na inauguraciji prvoga američkog crnog predsjednika Baracka Obame.


Reci što misliš!