Zabava

Rekorder Airplay Radio Charta - "Despacito"

Rekorder Airplay Radio Charta -
©Guliver images/Shutterstock

Luis Fonsi, Justin Bieber i Daddy Yankee ispisali su - tako se u nas obično tepa - povijesni trenutak Airplay Radio Charta. Jer, u petnaest godina postojanja tjedne radijske liste u Hrvatskoj nikada nitko na prvome mjestu izvještaja ARC 100 nije boravio jedanaest tjedana u nizu.

A to je uspjelo singlu koja se smatra himnom ovogodišnjeg ljeta i naše svakodnevice, pjesmi po kojoj ćemo orijentirati naše male i velike stvari i događaje u vremenu. Znate ono - kada vas za desetak godina budu pitali koje ste se to godine upoznali, vjenčali, putovali svijetom, zaljubili, završili studij, boravili u kampu, maturirali, promijenili posao ili kupili onaj-tamo-crveni kompletić, lakonski ćete odgovoriti: bilo je to onoga ljeta kada se slušao 'Despacito'.

I to ne samo slušao. Plesalo se uz tu pjesmu, provodilo, zavodilo, ispijalo koktele i parodiralo ga se. I još se to čini. Jer, pjesma koja je srušila rekorde gledanosti na YouTubeu i stvar koja je pomogla revitalizaciji turizma osiromašenog američkog teritorija Puerto Rico na tron domaćega radijskoga etera došla je još 12. lipnja i na njemu se zadržala skoro pa do kraja kolovoza.

I još uvijek predvodi najemitiranije.

Dosadašnji rekorderi boravka na broju jedan službene radijske liste stranih singlova predvodili su chart deset tjedana i to je uspjelo dvjema pjesmama. Superpamtljiva dovitljivost korištenja kišobrana u tekstu donijela je singlu 'Umbrella' (ne, ona ne pomaže revitalizaciji turizma u Brelima, premda refrenom ječi Brela-Brela-Brela) vrh Airplay Radio Charta u periodu od 5. lipnja do 27. kolovoza 2007. godine. Nepunih deset godina kasnije, Ed Sheeran je vladao rotacijom domaćih radijskih stanica pjesmom 'Shape of You' - ali ne u kontinuitetu. Na tron se, naime, uspinjao u dva navrata: od 13. do 27. veljače i na listama od 24. travnja do 5. lipnja.

Dakle, to je - to. Tri desetke za petnaest godina charta. U međuvremenu, dok mi raspisujemo ode stvari naziva 'Despacito', glazbenici koji nas posjećuju stvari drugačije vide.  Jonas Blue, recimo. 

Britanski DJ i producent koji dolazi na ovogodišnji MTV Summerblast u Poreču je u ekskluzivnom razgovoru za ARC Top 40 rekao kako je njegova himna ljeta ove godine zapisana u pjesmi 'Mi Gente' koju izvode J. Balvin i Willy William. I usput spomenuo kako radi na zajedničkom projektu sa Shawnom Mendesom. Onim kanadskim kantautorom čija 'There's Nothing Holding Me Back' također zauzima visoke pozicije na svjetskim listama popularnosti.
 
Ima li netko od vas svoju osobnu himnu ljetnoga provoda? Jesu li to 'Feels', 'Wild Thoughts', 'New Rules' ili 'Unforgettable'? Možda 'Bon Apetit'? Pa 'Attention'? A 'You Don't Know Me'?  Ili se sve - baš kao na mnogim digitalnim meridijanima i radijskim paralelama - završava na onaj polagani način, uz singl koji slavi seksualnost i zaziva 'Pohvalu sporosti'?  Hm, da. Samo jedan je 'De-spa-ci-to'. 

I zato - zazovite ga na streaming servisu i potražite u programu svoje omiljene radijske stanice. Pa udahnite ljeto punim plućima. Ono ljeto koje je donijelo povratak niza izvođača na svjetsku diskografsku scenu i dolazak niza svjetskih glazbenika na hrvatske ljetne pozornice.

 


Reci što misliš!