Zabava

Titova unuka

Saša Broz: S djedom je uvijek bilo zabavno

Saša Broz: S djedom je uvijek bilo zabavno

Poznata kazališna redateljica i unuka Josipa Broza Tita, Saša Broz u gotovo svakom svom razgovoru za medije ne može izbjeći pitanja o pokojnom djedu

Ovoga puta, prisjetila se kako je djed podržavao njezine aktivnosti i insistirao na tome da je roditelji puste da radi što bi htjela. Izjavila je da vjeruje kako je upravo djedov utjecaj na odgoj rezultirao njezinom umjetničkom profesijom, a ispričala je i zanimljivu anegdotu s njim

Na pitanje od koga  je najviše pokupili fizičkih osobina, a od koga narav, za Dnevni avaz je izjavila:

"Mnogi mi kažu da sličim na djeda. Ja ne vidim nekakvu veću fizičku komplementarnost, osim činjenice da nam je pogled zaista isti i osim što su moje oči zelene. Ličim i na majku, ali mislim da sam povukla od svuda po malo, a toliko je pomiješanih loza. Majčina, koja ima veze sa Slovenijom, baka mi je rođena Mariborčanka, tu su i neki austrijski korijeni. Ispala sam nekakav zanimljiv mješanac", ispričala je redateljica.

Izjavila je da prezime Broz zvuči opterećujuće i obavezujuće.

"Nevjerovatno je da još postoji velika masa ljudi koja s tako velikim poštovanjem govori o mome djedu, toliko da to ponekad zna biti opterećujuće, ali i obavezuje da daš najbolje od sebe u svemu što radiš. Mnogo je taj čovjek napravio i ostavio je izuzetno naslijeđe iza sebe. U tom smislu, ne znam kada će ga neko moći stići i sebe uopće staviti u situaciju da se uspoređuje s njim. Na neki način prezime Broz zvuči opterećujuće i obavezujuće, ali je i najljepše prezime na svijetu", ističe.

Djed je, kazala je za Dnevni avaz bio taj koji je, kada je bila mala, insistirao na tome da je puste da ima svoju slobodu i radi što bi htjela.

"Možda bi moji roditelji bili sretniji da sam završila medicinu ili pravo, ali djed je bio taj koji je rekao: "Nemojte dijete prisiljavati, dajte joj da radi ono šta hoće." To što hoću bilo je otići u baletnu školu, svirati klavir, odlaziti u teatar i tako dalje. Vjerovatno je i taj njegov angažman umnogome doprinio mom uspjehu. Vjerujem da bi bio ponosan s obzirom na to da je zaista bio pasionirani ljubitelj i teatra, i muzike, i likovne umjetnosti, u konačnici svega onoga što čini sastavne komponente svega onoga čime se ja bavim', rekla je.

Prisjetila se i epizode u kojoj je svjedočila djedovoj reakciji na važan, službeni poziv.

"S djedom je uvijek bilo zabavno. Tito je bio vrlo duhovit. Sjećam se jedne situacije kad smo bili u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Usred večere imao je neki službeni poziv. U trenutku mu se raspoloženje promijenilo i naglo je ustao i izašao. Bio je vidno ljut. Više se nije vratio. Mi smo polako završavali večeru, a ja, živahna kakva sam bila, išla sam ga tražiti. Našla sam ga u jednoj prostoriji, djed je sjedio sam, gledao vestern film, očito ga je nešto uzrujalo, a vestern, kubanka i čaša viskija bili su njegov zen moment", otkrila je Saša Broz.


Reci što misliš!