Zabava

May the force be with you!

Ratovi zvijezda danas slave 30. rođendan

Ratovi zvijezda danas slave 30. rođendan

Lucasov serijal postao je najsupješnija filmska licenca u povijesti

Na tisuće fanova znanstveno-fantastične sage "ratovi zvijezda", koju je kreirao George Lucas, danas slavi 30. rođendan, okuplja se od petka u Convention Centru u Los Angelesu kako bi proslavili veliki jubilej.

Naime, 26. svibnja 1977. godine održana je premijera prvoga filma. Bio je to film "Epizoda IV. - Nova nada", s privlačnim likovima koji se bore za uspostavu ravnoteže između Dobra i Zla u svemiru - postali su globalni fenomen pop kulture.

Ratovima zvijezda bile su inspirirane brojne knjige, kompjuterske igre i televizijske serije. Magazin Forbes procijenio je ukupnu 28-godišnju zaradu Star Warsa na 20 milijardi dolara čime je Lucasov serijal postao najsupješnija filmska licenca u povijesti.

Samo u kinima filmovi su svojim tvorcima donijeli nevjerojatne četiri milijarde i 323 milijuna dolara.

Za razliku od dotadašnjih znanstveno-fantastičnih filmova koji su futurističke svjetove prikazivali "uglancanima", svijet Zvjezdanih ratova pomalo je "prljav", zbog čega je film ostavio dojam "drevne budućnosti".

Likovi su uglavnom slični ljudima, no u brojnim planetarnim sustavima galaksije sreću vrlo maštovito osmišljena stvorenja.

U Zvjezdane su ratove umetnuti i nadnaravni elementi, magija, vitezi Jedi, vještice i princeze - što podsjeća na elemente klasične bajke, a to se pokazalo neodoljivom kombinacijom.

Ratovi zvijezda su i film kojeg se najviše puta iznova gleda, pokazalo je istraživanje koje je provela televizijska kuća Sky. Film je omiljeniji među muškom nego među ženskom populacijom.


Reci što misliš!