Zabava

Film

Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog Letača - Poigravanje specijalnim efektima

Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog Letača - Poigravanje specijalnim efektima

Superjunaci još jednom spašavaju svijet

Izvorni naslov: Fantastic 4 - Rise of the Silver Surfer
Režija: Tim Story
Glumci: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Laurence Fishburne
Trajanje: 92 minute
Ocjena: 6/10

Prijašnji su holivudski izleti u vode devete umjetnosti jasno pokazali da ni iz dobrog stripa nije lako napraviti kvalitetan film (čast iznimkama), pa je sasvim logično da je to još teže kad se raspolaže s jednim poprilično nezanimljivim predloškom poput Fantastične Četvorke. No, filmovi koji se temelje na stripu imaju unaprijed stvorenu bazu obožavatelja uvijek spremnih posjetiti kino dvorane kako bi vidjeli svoje omiljene junake na velikom platnu pa je pristojna zarada stoga zagarantirana.

Ekonomska računica je jednostavna; franšize poput Fantastične Četvorke, Spidermana ili X-Mena iskorištavat će se sve dok budu donosile profit, a donosit će ga još jako dugo. To za ovaj film vrijedi dvostruko, s obzirom da su njime udareni temelji za buduće filmske uratke koji će se fokusirati na još jednog popularnog Marvelovog lika, Silver Surfera iliti Srebrnog Letača, o kojem su ipak napravljeni neki vrlo dobri strip serijali pa bi se u rukama pravog redatelja Silver Surfer mogao razviti u vrlo zanimljiv film.

No, vratimo se Fantastičnoj Četvorci. Na početku filma likove zatičemo više-manje na istom mjestu gdje ih je prvi nastavak ostavio. Fantastična Četvorka najpopularniji je američki tim superjunaka, a u središtu pozornosti su posebno Reed Richards odnosno Mr. Fantastic i Susan Storm poznata i kao Nevidljiva žena koji se spremaju za svoje predstojeće vjenčanje; vjenčanje koje zbog velike medijske pozornosti iz dana u dan sve više počinje ličiti na cirkus. Istovremeno Zemlju zahvaćaju misteriozne klimatske promjene, a taman prije nego što Reed i Susan uspiju reći "Uzimam" u New Yorku se pojavljuje biće nevjerojatne moći koje bi moglo uništiti naš planet - Srebrni Letač. A samo ga Četvorka može u tome zaustaviti...

Drugi se nastavak ovog serijala ne razlikuje drastično od prvog dijela. Još jednom smo dobili film pretrpan specijalnim efektima, lošim humorom i prosječnom glumom s krajnje neinventivnim deus ex machina svršetkom. Glumce u filmu jedva da vrijedi spominjati, a fokus je i dalje usmjeren na što češće prikazivanje Jessice Albe u uskom plavom kombinezonu, koji savršeno ističe sve njene atribute, ali ipak ne dovoljno da bi potpuno skrenula pozornost publike s banalne priče popraćene patetičnim i ne baš pretjerano ambicioznim glumačkim izvedbama.

Režija je još jednom povjerena rutineru Timu Storyju, kojem je očito puno zanimljivije igrati se specijalnim efektima nego pokušati snimiti kvalitetan film. Ne može se reći da Story čini neke kapitalne pogreške, ali njegove su režijske bravure gotovo nepostojeće do te mjere da se cijeli film svodi na jednu veliku akcijsku scenu bez pravog zašto i kako. I dok je cijeli prvi film prošao u predstavljanju likova tako da Story nije niti stigao razraditi fabulu, ovdje je situacija potpuno obrnuta. Likovi su maksimalno zanemareni, valjda s pretpostavkom da su svi koji će pogledati "Dolazak Srebrnog Letača" već gledali izvornu "Fantastičnu Četvorku". Priče, ipak, i dalje nema, ali zato je tu obilje računalne animacije i bezglave akcijske jurnjave.

"Dolazak Srebrnog Letača" nije pretjerano zabavan, ali ni dosadan film. Ovo je prosto jedan od onih uradaka koji gledatelja ostavljaju potpuno indiferentnim i koji se nakon gledanja zasigurno neće pretjerano spominjati u razgovoru. Osim možda kao sprdnja.


Reci što misliš!