Zabava

Karneval

Završen Riječki karneval

Završen Riječki karneval

Po staroj dobroj tradiciji povorku su zatvorili Halubajski zvončari, najveća etno-karnevalska atrakcija, koji su bučnom zvonjavom, povicima i životinjskim maskama otjerali zle duhove zime i najavili dolazak proljeća

Izvrsno raspoloženje oko 9.000 sudionika koji su se u 100 maskiranih skupina danas tisućama Riječana i njihovih gostiju predstavili u povorci jubilarnog 25. Riječkog karnevala, nije omela ni dosadna kiša koja nije prestajala padati gotovo cijeli dan.

Međunarodna maškarana povorka oko podneva je krenula prema riječkom Korzu, predvođena mažoretkinjama, meštrom karnevala Tonijem, kraljicom karnevala Ivanom Orlić i "smijenjenim" riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

Uz tradicionalne maškarane skupine iz riječkih kvartova, prigradskih naselja, kvarnerskih otoka i Istre, Korzom su prodefilirali maškarani gosti iz gotovo svih hrvatskih regija te Italije, Slovenije, Mađarske, Srbije, Crne Gore i drugih država gostiju karnevala.

Po staroj dobroj tradiciji povorku su zatvorili Halubajski zvončari, najveća etno-karnevalska atrakcija, koji su bučnom zvonjavom, povicima i životinjskim maskama otjerali zle duhove zime i najavili dolazak proljeća.

Upravo su Halubajski zvončari, uz skupine Lako ćemo i Pehinarske feštare, bili prvi sudionici Riječkog karnevala 21. veljače 1982. godine. Iako se ove godine slavi srebrna obljetnica, karneval na riječkom području ima puno dulju tradiciju, budući da se maškare prvi put spominju u riječkom Statutu 1530. godine.

Ni na jubilarnom karnevalu nisu izostale uobičajene teme poput klaunova, vilenjaka, indijanaca, kauboja...ali karneval ne bi bio ni upola toliko zabavan i smiješan kad se na njemu ne bi ismijavali političari i naša hrvatska svekodnevica, pa su se u povorci našli i Europska unija, ZERP, NATO i slične teme s kojima nas zamaraju u dnevnim informativnim emisijama.

Riječke mašakare nije zaobišao ni Šime Strikoman koji ih je ovjekovječio na još jednoj iz bogate serije svojih milenijskih fotografija. Usprkos kiši, nekoliko tisuća veselih maškara Strikomanu su pozirali na Adamićevom gatu.

Karneval je završen u riječkoj luci paljenjem Pusta, glavnog krivca za sve nedaće u prošloj godini, a nakon što je meštar Toni vratio ključeve grada Obersnelu, Rijeku je obasjao veličanstven vatromet.

Iako je karnevalsko 'ludilo' ove godine na riječkom području trajalo znatno kraće nego prijašnjih godina, dobre zabave i veselih karnevalskih događanja bilo je pregršt. Održane su brojne izložbe, dječja karnevalska priredba, smotra zvončara i veliki broj humanitarnih akcija.


Reci što misliš!