Zabava

TommyGun-e i ilegalno kockanje zamjenili računala i prodaja kredinih kartica

Hakeri nova vrsta mafije

Hakeri nova vrsta mafije

Na vrhu organizacije je šef koji donosi strateške odluke, ali se nikada ne bavi kriminalnim djelima

Tvrtka Finjan koja se bavi mrežnom sigurnošću istražila je svijet hakera i došla do spoznaje da se moderni hakeri udružuju u kriminalne organizacije slične mafiji.

Usamljeni hakeri u mračnim sobama koji provaljuju u raznorazna računala diljem svijeta zbog slave su postali prošlost. Moderni hakeri ne rade za slavu već za novac, i to u sklopu dobro organiziranih skupina. Finjan je poslao svoje ljude u kupnju ukradenih podataka s kreditnih kartica da bi istražili tko i kako prodaje te podatke. Informacije koje su skupili su fascinantne. Hakeri su organizirani u skupine koje hijerarhijom podsjećaju na talijansku mafiju.

Na vrhu organizacije je šef koji donosi strateške odluke, ali se nikada ne bavi kriminalnim djelima. Njegov zamjenik organizira kriminalne djelatnosti i nekada nabavlja specijalni softver za odrađivanje krađa. Pod njim su upravitelji poslova koji pomoću mreža suradnika obavljaju samu krađu kreditnih kartica. Ukradene podatke prodaju također specijalizirani djelatnici koji ne znaju ništa o načinu na koji su dobiveni kao ni tko ih se domogao.

Dobra organizacija posla je povećala efikasnost pa se danas bankovni podaci i podaci s kreditnih kartica mogu kupiti vrlo jeftino, no podaci za logiranje u tvrtke i pristup e-mail i FTP računima koštaju bitno više novca. Finjan nije pričao o konkretnim cijenama.


Reci što misliš!