Zabava

Vječna uspomena

Otvara se Muzej sjećanja na Tošu Proeskog

Otvara se Muzej sjećanja na Tošu Proeskog

Ovaj muzej će biti osmišljen tako da ćete sigurno poželjeti vratiti se barem još jednom da uživate u miru i u sjećanju na ovog predivnog čovjeka

Spomen-kuća Toše Proeskog bit će otvorena 25. travnja na Gumneju u Kruševu, a obožavatelji tragično preminulog pjevača u memorijalnom centru moći pokazati ljubav i sjećanje na preminulog pjevača u zdanju koje pretendira prikazati životni put i glazbenu karijeru Proeskog.

Kako piše srpski Blic, zdanje će noću svijetliti u obliku križa, tlocrt joj je, također, u formi križa na dvije razine sa staklenim krovom i betonom kao osnovnim materijalom. Od 870 četvornih metara, muzejski dio će biti podijeljen na nekoliko cjelina: životni put, glazbena karijera, svakodnevica, Toše kao humanist i vjernik, Toše i fanovi te Toše zauvijek.

Na centralnom dijelu spomen-kuće nalazi se molitvenik sa svim vjerskim predmetima koje je Toše posjedovao, kao i nekoliko njegovih životnih filozofija, a povezane su s vjerom, ljubavi, obitelji i prijateljstvom, opisuje Blic. Memorijalni centar počeo se graditi nakon smrti mladog glazbenika kada su trojica arhitekata Dejan Spasenovski, Ilija Božinovski i Dejan Sekulovski pobijedili na međunarodnom natječaju koji je raspisala Vlada Republike Makedonije.

'Emotivna vrijednost i čast da radimo ovakav tip objekta koji nosi puno emotivnih doživljaja, za sve nas koji smo povezani u njegovom ostvarenju neprocjenjiva je. Uspomena na našeg Tošu teško blijedi, što svakako potvrđuje svakodnevni interes obožavatelja koji s iščekivanjem žive za otvaranje muzeja.

Možda ću biti subjektivan, ali mislim da je ovaj muzej osmišljen tako da ćete sigurno poželjeti vratiti se barem još jednom da uživate u miru i u sjećanju na ovog predivnog čovjeka', kaže pred otvaranje arhitekt Dejan Sekulovski.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.