Zabava

Kraj jedne ere

CD je mrtav – prestaje se proizvoditi do kraja 2012!

CD je mrtav – prestaje se proizvoditi do kraja 2012!

Epoha CD-a, nakon mp3 revolucije, sada definitivno dolazi svome kraju

Epoha CD-a, nakon mp3 revolucije, sada definitivno dolazi svome kraju.

Naravno, nećemo se čuditi ako on koju godinu nakon smrti ne doživi trijumfalni nostalgični povratak kao i vinil, no čini se da je CD-u konačno odzvonilo - naime, svi major labelovi, veliki izdavači, do kraja 2012. godine (a možda čak i ranije!) prestaju s izdavanjem svojih albuma na ovom formatu.

MP3 revolucija tako je, čini se, konačno zadala smrtonosni udarac fizičkom mediju koji je otvorio vrata digitalizaciji glazbe pa će svi vodeći svjetski diskografi posve preći na izdavanje MP3-ja, kao i streaminga, a središnji prodajni centri bit će iTunes i slični servisi.

No opet, CD ima svoju zadnju nadu, a ona se zove 'limited edition' - posebna izdanja pojedinih projekata odabranih izvođača i dalje će se izdavati na CD-u, za kolekcionare. CD-i će se primarno prodavati preko Amazona.

Naravno, razlog za sve to je skupa proizvodnja - treba novca za otisnuti CD-e, a prodaja taj novac više ne vraća. S druge strane, MP3 ne košta ništa, a prodaje se. Iz istog razloga prognostičari tvrde da će u sljedećih pet godina posve umrijeti i papirnati magazini i novine, a opstati samo oni koji funkcioniraju na Webu.  A to je samo početak - insajderi glazbene industrije kažu da će za pet godina (ako ne i ranije) posve nestati i format albuma kakvog samo poznavali.

Tko je sljedeći?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.