Zabava

Dodjela nagrada

Šest Grammya za Adele

Šest Grammya za Adele

Dodjela je ostala u sjeni iznenadne smrti pjevačke dive Whitney Houston

Apsolutna pobjednica sinoćnje 54. dodjele Grammyja je 23-godišnja britanska pjevačica Adele, koja je od šest nominacija osvojila svih šest nagrada, uključujući i one u tri najvažnije kategorije - za album godine, singl godine te pjesmu godine.

 

Dodjela je ostala u sjeni iznenadne smrti pjevačke dive Whitney Houston. Dodjelu je reper LL Cool J otvorio kratkom molitvom za Whitney, a kasnije joj je odana počast izvedbom jednog od njenih najvećih hitova, "I Will Always Love You", kojeg je otpjevala Jennifer Hudson.

Adele, kojoj je ovo bio prvi live nastup nakon operacije glasnica kojoj se podvrgla u studenom prošle godine (ne računa li se a capella pjevanje prilikom intervjua kojeg je dala ovih dana), sinoćnjim osvajanjem šest Grammyja izjednačila se s Beyonce kao žena s najviše osvojenih nagrada u jednoj večeri. Beyonce je to, podsjetimo, uspjelo 2009. godine. Adelin album "21" proglašen je albumom godine i najboljim vokalnim pop albumom, pjesma "Rolling In The Deep" osvojila je Grammyje u kategorijama singl godine, pjesma godine i najbolji kratki glazbeni spot, dok je za "Someone Like You" Adele osvojila Grammyja za najbolju pop izvedbu.

"Ovo je smiješno", izjavila je Adele prilikom preuzimanja nagrade za singl godine, a kad je "21" proglašen albumom godine potekle su joj suze: "Ovaj je album inspiriran nečime kroz što su svi prošli, usranom vezom. Ova mi je godina promijenila život". Adelin producent Paul Epworth osvojio je Grammyje za singl godine "Rolling In The Deep" i album godine "21", a nagrađen je i kao producent godine.

Drugi veliki dobitnici večeri su Foo Fightersi, koji su od sedam nominacija osvojili pet Grammyja, uključujući i Grammy za najbolji rock album "Wasting Light" te najbolju rock izvedbu "Walk". Kanye West kući je otišao s četiri nagrade, uključujući one za najbolji rap album "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" te najbolju rap izvedbu "Otis", zajedno s Jay-Z-jem. Najboljim novim izvođačima je proglašen indie folk bend Bon Iver.

Osim Whitney Houston jučer se glazbeni svijet prisjetio još jedne iznenada preminule pjevačke zvijezde - Amy Winehouse. Posthumno je nagrađena Grammyjem za duet s Tonyjem Bennettom "Body and Soul" s njegova albuma "Dueti II", koji je Bennettu donio i nagradu kao najbolji tradicionalni vokalni pop album. Nagradu su preuzeli njeni roditelji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.