Zabava

Koncertna ponuda u 2012.

Veliki vodič kroz bogatu koncertnu sezonu

Veliki vodič kroz bogatu koncertnu sezonu

Koncertna ponuda toliko je bogata da se gotovo može svesti na dnevnu pa je i količina koncerata i festivala koji su pred nama nevjerojatna. Stoga smo pokušali izdvojiti neke značajnije za koje mislimo da zaslužuju vašu pažnju.

23. 4. Korpiklaani i Trollfest (Zagreb - Boogaloo)
Već četvrt nastup u Zagrebu ovih jedinstvenih finskih velikana folk metala, uz koje dolazi prava vojska sličnih, a to su Trollfest iz Norveške, Cruadalach iz Češke, Oganj iz Hrvatske, Avven iz Slovenije i Niburtu iz mađarske.

25. 4. Holcombe Weller (Zagreb - Tvornica kulture)
Pjevač, skladatelj i performer iz Portlanda osvojio je publiku svojom folk energijom punom tuge i androginim vokalom, u Zagrebu će nastupiti uz pratnu ansambla The Healers. Iza njega je pet albuma i brojne suradnje s kazališnim i filmskim redateljima. Mnogi ga uspoređuju s Rufusom Wainwrightom i Marianne Faithfull.

27. - 29. 4. Atomsko sklonište, Divlje jagode, Preki sud (Zagreb - Velesajam)
Prvi motoristički sajam nazvan već i Sabor bikera okupio je staru školu hard rock velikana iz naših krajeva kojima će se u preostala dva dana pridružiti i neki DJ-i, a okupljenih bikera, opreme za iste, natjecanja, piva i svega ostalog bit će u velikim količinama.

28.4. The Jim Jones Revue (Zagreb - Tvornica kulture)
Jedan od trenutačno najboljih live bendova u Velikoj Britaniji svira psychobilly punk rock, ima ogromno iskustvo na sceni, dok njegova sirova energija i suludi gitaristički rifovi osvajaju publiku željnu iskrenog rock zvuka.

30. 4. The Toasters (Zagreb - KSET)
Kultni američki ska bend na sceni je već preko 30 godina, obišao je svijet svojim nastupima već nekoliko puta, iza sebe ima preko 20 studijskih i live albuma i brojne kompilacije. Pravi ska heroji!

5. 5. Future Sound of Zagreb - 10th Anniversary (Zagreb - Boogaloo)
Od kultnog partyja prošlo je punih 10 godina, zbog čega su inicijatori i organizatori istog odlučili upriličiti rođendansko slavlje uz Ivicu Petaka, Astralis, Mr. DJ darija, Petra Dundova, Frxa, Marya, Ceta, E Jay Maminha, Toxica, Petea Dixa, Zeroa, Tea Harouda, Zokyja i Wyrusa.

7. 5. Dyane Donck (Zagreb - Teatar &TD)
Nizozemska umjetnica koja dolazi na prvu rezidenciju Muzičkog salona mlada je skladateljica, glazbenica i likovna umjetnica koja će raditi na novim glazbenim i multimedijalnim materijalima s nekoliko hrvatskih također mladih izvođača.

13. 5. - 4. 6. Žedno uho Festival (Zagreb - Tvornica kulture)
13. 5. Sleep - Iznova oformljeni američki stoner-doom metal heroji Sleep demonstrirat će zbog čega ih se smatra jednim od najutjecajnijih metal bendova devedesetih, iz kojeg su kasnije nastali ništa manje cijenjeni High On Fire i Om. Uz njih će zasvirati i stari znanci zagrebačke publike A Storm Of Light.

14. 5. Tindersticks - Dvije godine nakon nezaboravnog nastupa u prepunom Kinu SC i, što je još važnije, neposredno po objavljivanju albuma za koji je kritika gotovo jednoglasno ustvrdila da predstavlja njihovo najbolje izdanje u zadnjih 15 godina, ovi britanski velikani soulom obojenog indie rocka ponovo će demonstrirati zašto s godinama postaju sve bolji.

15. 5. Tera Melos - Premda je math rock pojam koji se najčešće vezuje uz ovaj potpuno nepredvidivi trojac, svojom otvorenošću i sklonošću eksperimentiranju s raznolikom glazbom u rasponu od jazza i ambijentalne elektronike, sve do noise rocka s daškom improvizacije, svaki pokušaj opisivanja unaprijed osuđuju na propast.

24. 5. Richard Buckner - Premda je tijekom gotovo dvadesetogodišnje karijere objavio jedanaest albuma, sve je to vrijeme svojevoljno djelovao negdje na društvenoj i medijskoj periferiji, vodeći život nomada-trubadura i surađujući s glazbenicima kao što su tandem Burns-Convertino iz Calexica, Steve Shelley iz Sonic Youtha ili pak Justin Vernon iz Bon Ivera, koji upravo Bucknera navodi kao svoj najveći uzor.

26. 5. Rocket From the Tombs - Još jedna istinska legenda se vraća u Zagreb. David Thomas će treći put nogom kročiti u ovaj grad. Nakon Wooden Birds 1986, Two Pale Boysa 1996, a zatim i Pere Ubu koji su prije šest godina zasvirali upravo na Žednom uhu, ova se ikona američkog nezavisnog rocka vraća sa svojim prvim bendom, legendarnim proto-punkerima iz Clevelanda Rocket From The Tombs.

4. 6. Tortoise - Za kraj ovogodišnjeg Žednog uha dolaze nam genijalci iz Chicaga, grupa koja je sredinom devedesetih mijenjala zvuk rock glazbe kakvu smo dotad poznavali i koja je najzaslužnija za nastanak danas popularnog post-rocka.

12. 5. Wacken Metal Battle Finale (Zagreb - Boogaloo)
Nakon što je 18. 2. održan Hrvatkski Wacken Metal Battle na kojem je pobjedu izvojevao varaždinski Cold Snap, 12. 5. nas čeka konačni obračun najboljih metal bendova iz ovog dijela Europe pa će se tako Cold Snap suprotstaviti pobjednicima iz Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedoniije. Najbolji odlazi na kultni i najveći metal festival na svijetu - Wacken!

12. i 13. 5. Svadbas (Zagreb - KSET)
Nakon poduže pauze od sedam godina, Svadbas se vratio odličnim novim albumom 'Još' koji će promovirati dvama nastupima u KSETU u subotu i nedjelju. Kako gotovo isto toliko godina nisu svirali kod kuće pred svojom publikom, nema sumnje da će oba koncerta biti rasprodana unaprijed.

16. i 17.5. Koncert posvećen Bari (Zagreb -Močvara) Ivica Baričević Bara je čovjek koji je napravio jako puno za nezavisnu scenu, pokrenuo festival Žedno uho, bio vjetar u leđa mnogim domaćim bendovima nije ostao zaboravljen pa će ga se ta dva dana prisjetiti bendovi sa kojima je surađivao: GoNoGo, Dunja Knebl, Man Zero, Marinada Ha Det Bra, Peach Pit, The Bambi Molesters, Il Gruppo Delle Azioni Progressive, Analena, Šumski, Lunar, Very Expensiv Porno Movie, Pe Kun

18. 5. Boa (Zagreb - Aquarius)
Nakon što su u veljači najavili izlazak novog, povratničkog albuma, te održali mini koncert u klubu Pepermint, kultna zagrebačka grupa Boa u svibnju će objaviti novi studijski album koji će promovirati na svom velikom koncertu u klubu Aquarius.

24. 5. !!! (Chk Chk Chk) (Zagreb Pogon Jedinstvo)
Jedinstvena kalifornijska alter-elektro skupina !!!, koju smo do sada već dvaput imali prilike gledati na INmusic festivalu, 24. svibnja vraća se u Zagreb. Ovoga puta nam dolaze kako bi održali solo nastup, koji je zakazan u Pogonu Jedinstvo.

30. 5. Kyuss Lives! (Zagreb - Tvornica kulture)
Bend koji je udario temelje zvuku koji će se kasnije toliko masivno kopirati i bend koji je iza sebe ostavio apsolutno najznačajnije albume ovog žanra, nakon 15 godina pauze vratio se na svjetske pozornice u postavi koja uključuje trojicu od četvorice originalnih članova: John Garcia - vokal, Brant Bjork na bubnjevima i Nick Oliveri na basu. Jedini koji nedostaje legendarni je Josh Homme, kasnije osnivač Queens Of The Stone Age. Legendarni i najveći stoner rock band svih vremena, mitski kalifornijski Kyuss.

2. - 5. 6. Metalfest Croatia (Zadar - Puntamika)
Megadeth, In Extremo, Blind Guardian, Kreator, W.A.S.P., Behemoth, Fear Factory, Hypocrisy, Legioon Of Damned, Dark Tranquility, Ensiferum, Powerwolf, Moonspell, Alestorm, Grand Magus i još 40-ak bendova iz cijelog svijeta kojima je metal u krvi.

3. 6. Zaz (Zagreb - Dom sportova)
Nakon što je mjesecima unaprijed rasprodala Boćarski dom, organizatori koncerta ove trenutačno iznimno popularne francuske pjevačice zaključili su da je interes prikladniji za veliku dvoranu Doma sportova. Isabelle Geffrox, poznatija kao Zaz, proslavila se hitom 'Je Veux', dok je njezin debi album 'Zaz' već neko vrijeme među najprodavanijim stranim albumima u Hrvatskoj.

5. 6. M83 (Zagreb - Tvornica kulture)
Možda trenutačno i najznačajnije ime indie electro scene, M83 u formi punokrvnog live banda dolazi u Zagreb na turneju na kojoj promovira fantastičan posljednji album 'Hurry Up, We're Dreaming', objavljen prošle godine. U vremenu u kojem forma albuma gubi utrku s EP i singl izdanjima, Gonzales se odvažio objaviti dvostruki album koji je bez problema zasjeo na najviše pozicije najboljih albuma 2011. godine na svim relevantnim listama. Ona možda i najznačajnija, lista najboljih albuma web portala Pitchfork, postavila ga je na treće mjesto najboljih albuma godine. Isti magazin proglasio je 'Midnight City', prvi singl s tog albuma, najboljom pjesmom objavljenom 2011. godine.

7.-8. 6. Rokaj Fest (Zagreb - Velesajam)
Rokaj fest vratio se na velika vrata i uselio u novi prostor na Zagrebački Velesajam, gdje će u dva dana nastupiti: Slayer, Mastodon, Enter Shikari, Lagwagon, Theophilius London, Skindred, Everlast, Roots Manuva, Goribor, Damir Avdić, TBF, Urban & 4, PipsChips & Videoclips, Father, Deafnes By Noise, S.A.R.S., General Woo, Quasarr, Nina Romić, Pasi, Krankšvester, Tanker, Consecration, Igut...

27. 6. Sting (Zagreb - Arena)
Nakon čak četiri nastupa u Hrvatskoj, Sting se ponovo vraća u Zagreb, ali za razliku od prošlog puta kada je nastupio u svom novom ruhu s orkestrom, ovoga puta dolazi kao Sting kakvog ga najbolje poznajemo da bi izveo sve svoje proslavljene hitove, u svom originalnom, rockerskom izdanju. U 25 godina dugoj karijeri stvorio je nebrojeno mnogo velikih hitova koji su obišli svijet i koje ćemo ponovo čuti na velikom zagrebačkom koncertu.

28. - 30. 6. IN Music Festival (Zagreb - Jarun)
Još jedno izdanje najvećeg open air festivala u Hrvatskoj na kojem će ove godine nastupiti Franz Ferdinand, The Cranberries, Gorillaz Soundsystem, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, Retro Stefanson, General Elektriks, Inses Mezel, Tamikrest... Konačan popis tek će biti objavljen, no i ovo je već više nego dovoljno.

28. - 30. 6. San Pellegrino Beach Festival (Umag - Plaža Sv. Pellegrin)
Tri dana festivala i provoda za sve ljubitelje house, disco, soul i funk zvuka, na kojem će nastupiti brojni DJ-i i izvođači: Kraak & Smaak, Mo'Horizons, Smoove & Turrell, Mop Mop, The Captain aka Fab Samperi, Jayl Funk, Alfred Azzetto, Paolo Barbato, Funkanomics, Timewarp, Bad Monkeys, Mr. Berd itd.

29. 6. - 1. 7. Hideout Festival (Novalja Pag - Plaža Zrće)
Festival koji je već postao tradicionalan i ove je godine okupio vrhunske izvođače koji garantiraju vrhunski provod: Racirdo Villalobos, Chase & Status DJ Set, Loco Dice, Annie Mac, Skrea, & Benga, Jamie Jones, Seth Troxler, SBRKT DJ Set, Sub Focus DJ Set, Andy C, Claude Von Stroke i još njih 50-ak

3. 7. The Cult (Split - Spaladium Arena)
Treći put u Hrvatskoj, ali ovoga puta s novim albumom 'Choice of Weapon', nakon pet godina diskografske pauze i s devet albuma iza sebe. Kultna rock grupa dolazi na krilima novog singla 'For the Animals'. Rock koncert za sve ljubitelje iskonskog, sirovog rock zvuka.

4.- 11. 7. Garden Festival (Tisno)
Poznati ljetni festival koji je zauzeo odlično drugo mjesto na top listi najboljih ljetnih festivala u Europi i koji se od ove godine održava na novoj lokaciji u Tisnom, i ove će godine ugostiti neke od najznačajnijih DJ-a i izvođača elektronske scene kao što su: No Fakin DJ's, Adam Regan, Aldo Moro, Bobby Beige, Chistophe (Dedux), Crazy P, Dave Jarvis, Dean Smith, Discomendments, DJ Lenny itd.

5. - 8. 7. Fresh island Festival (Novalja Pag - Plaža Zrće)
Prvi hrvatski hip hop i R'N'B festival po uzoru na švicarski Frauenfeld Festival ili češki Hip Hop Kemp, bez sumnje će privući brojne obožavatelje ove glazbe. Za sada su potvrđeni nastupi: Eve, DJ Muggs - Cypress Hill, DJ Revolution, DJ Spin Doctor, Miss Stylie, Nefew, unchline, DJ Soul Clap, V.I.P, General Woo, Struka, Frenkie, DJ Dirty Hairy itd.

17. 7. Guns'n'Roses (Split - Spaladium Arena)
Nakon nastupa u Zagrebu u rujnu 2010, kultna rock grupa Guns'n'Roses nastupa i u Splitu. Primljeni su 14. travnja u Rock'n'Roll Hall Of Fame, a u Split dolaze pred izlazak novog studijskog albuma čiji datum, kao i naziv, još uvijek nisu poznati. Međutim, nema sumnje da će ovo biti još jedna svetkovina rock'n'rolla.

17. - 20. 7. Papaya Day & Night Festival (Novalja pag - Plaža Zrće)
Još jedno izdanje sad već tradicionalnog ljetnog festivala koji će ove godine ugostiti: Eddie Halliwell, Marco V, Klinky Malinki, Nicky Romero, Armin Van Buuren, Cosmic Gate itd.

19. - 22. 7. Seasplash Festival (Pula - Tvrđava Punta Christo, Štinjan)
Deseto izdanje najvećeg reggae, dub, ska, rocksteady, dancehall, dubstep, jungle, drum'n'bass... festivala u ovom dijelu svijeta i ove godine dovodi goste sa svih strana svijeta. Do sada su potvrđeni nastupi slijedećih izvođača: Dreadzone, Ruts DC, Vibronics, Jah Free, Paprika Korps, Joke, Ragana, Brain Holidays, Dubble, Digitron Sound System.

20. - 21. 7. Hartera (Rijeka - Hartera)
Osmo izdanje festivala na kojem je za sada jedini potvrđeni headliner Laurent Garnier sa svojim svjetski poznatim projektom Laurent Garnier projekt L.B.S, koji uz njega čine još i Benjamin Ripperti i Stephan 'Scan X'.

21. 7. Big Beach: Carl Cox (Novalja Pag - Plaža Zrće)
Nakon što je prošle godine slavni Fat Boy Slim započeo sezonu Big Beach partyja i u Hrvatskoj, ove godine se provod nastavlja s jednako slavnim Carlom Coxom. Kao i prošle godine, očekuje se najmanje 10.000 gostiju, a uz Coxa će atmosferu grijati Pero Fullhouse i Jon Rundell.

26. - 29.7. Festival 7 jezera (Ploče - Peračko blato) Treće izdanje sve utjecajnijeg festivala u regij koji je zamišljen kao underground festival koji će svake godine okupiti najbolje izvođače iz regije, ovih je dana izbacilo i prve potvrđene izvođače: TBF, Goribor, Sopot, Siledžije, Bolsna štenad, Interzone, Embassy 516 i Threesome.

1. - 3. 8. After Beach Festival (Novalja Pag - Papaya klub)
Prvi hrvatski after beach party iza sebe ima dvije godine iskustva i nastupe Davida Moralesa, Shapeshiftersa, Dirty Southa, Normana Doraya i Toma Novya. Ove godine će nastupiti i Thomas Gold, Kinky Malinki present Alex Kenji i Freemasons.

7. - 10. 8. Terraneo Festival (Šibenik - Bivša vojarna Bribirski knezovi)
Nakon premijernog izdanja održanog prošle godine, Terraneo je stekao širok krug poklonika koji će se sigurno ponovo uputiti u Šibenik i sa sobom dovesti barem još toliko prijatelja. I ove godine izvođači su za prste oblizati: The xx, Friendly Fires, The Horrors, DIgitalism (live), The Ting Tings, The Notwist, Swans, Anna Calvi, The Very Best, Future Islands, The Roots, Parov Stelar Band, The Vaccines, Stephen Malkums & The Jicks, Future of the Left, Aeroplane, tUnEyArDs, Dan Mangan, Max Tundra, Elemental, Dječaci, Kandžija, Erotic Biljan And His Heretics, Jarboli, Ola Horhe i The Toronto Drug Bust.

14. 8. Tom Jones (Pula - Arena)
Nakon što je prošle godine zapjevao u zagrebačkoj Areni, legendarni pjevač odlučio je i ove godine posjetiti Hrvatsku i ponovo zapjevati u Areni, ali ovoga puta nešto starijoj - pulskoj. U Puli će promovirati svoj najnoviji album 'Praise & Blame' koji su kritičari nahvalili kao jedan od njegovih najboljih albuma u 40 godina dugoj karijeri i na kojem je surađivao s Kings Of Leon, Ryan Adamsom, Rayem LaMontagneom, Paolom Nutunijem itd.

15. - 20. 8. Lost Theory Festival (Gračac - Deringaj)
Tri vrste izvođača: psyhodelic, crossover i chillout, te čitav niz izvođača i DJ-a iz cijelog svijeta: Hallucinogen, Hilight Tribe, Shpongle, Zion Train, Biosphere, Vibronics, Cosmosis, Furious, Asia 2001, Derango, Ocelot itd.

17. i 18. 8. Rock Live Festival (Koprivnica - Kampus)
Još nisu objavljena prva imena, no s obzirom na prošlogodišnji uspjeh prvog izdanja Rock Live Festivala na kojem su nastupili Kiril, Let 3, Gustafi, Kevlar Bikini, Pips Chips Videoclips, Overflow, Elemental i mnogi drugi, nema sumnje da će i ova godina biti ispunjena atraktivnim imenima.

29. 8. Red Hot Chili Peppers (Zagreb - Hipodrom)
Napokon smo dočekali prave velikane rocka koji dolaze u sklopu turneje kojom promoviraju aktualni studijski album 'I'm With You'. Nakon punih 30 godina karijere i deset studijskih albuma, RHCP su krenuli na novu svjetsku turneju koja je započela u rujnu prošle godine u Bogoti i nastavlja se skroz do 2013. godine. Bez sumnje, jedan od najvećih rock spektakla koji se dogodio Zagrebu posljednjih deset godina.

30. 8. - 3. 9. Oulook Festival (Pula - Tvrđava Ponte Christo, Štinjan)
Prošle je godine prvo izdanje ovog najvećeg europskog festivala bass glazbe i sound system kulture osvojilo prestižnu titulu najboljeg ljetnog festivala izvan Velike Britanije, što je više nego odličan vjetar u leđa. Upravo zbog tog podatka ulaznice za ovogodišnje izdanje već su gotovo planule. Nije ni čudo kada Britanci znaju da ih u tvrđavi Ponte Christo na 12 pozornica čekaju: Fat Freddy's Drop, Skream, Andy C, Jay Shaka, Phif (A Tribe Called Quest), Digital Mystikz - Mala & Coki, Twinkle Brothers, Friction, Zinc i još njih par stotina.

6. - 9. 9. Dimension Festival (Pula - Tvrđava Ponte Christo, Štinjan)
Undergorund Electronic Music osnovna je odrednica ovog festivala koji obožavaju Britanci i koji su uglavnom već kupili svoje ulaznici te gotovo popunili sve kapacitete. Njih pak čeka Carl Craig presents 69 Live, Little Dragon, Moodymann, Four Tet Live, Theo Parrish, Mount Kimbie Live, Marcel Dettmann, Ben Klock, Joy Orbison, Dyed Soundorm itd.

14. 9. The Dubliners (Zagreb - Tvornica kulture)
Jedan od najpoznatijih irskih folk sastava koji domaća publika posebno voli, ponovo dolazi u Zagreb. Dublinersi sviraju još od 1962. i iza sebe imaju preko 30 albuma i 20-ak kompilacija. Sastav je osnovao Ronnie Drew koji je preminuo 2008. godine. U svakom slučaju, nema sumnje da će ovo kasno ljetno gostovanje ispuniti Tvornicu do posljednjeg slobodnog mjesta.

17.9. Il Divo (Zagreb - Arena)
Jedan od najpoznatijih svjetskih klasičnih multinacionalnih kvarteta Il Divo prvi put dolazi u Hrvatsku. U sklopu europskog dijela svjetske turneje, kvartet operno školovanih pjevača nastupit će 17. rujna u Areni Zagreb. Carlos Marin, Sebastien Izambard, David Miller i Urs Bühler na svojoj četvrtoj svjetskoj turneji promoviraju najnoviji album 'Wicked Game'. Zanimljivim vokalnim spojevima i jedinstvenim opernim aranžmanima osvojili su milijune slušatelja te pokrenuli klasičnu multinacionalnu senzaciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.