Zabava

Tradicionalna proslava

Održane maškare u Vukšiću

Održane maškare u Vukšiću

Kulturna udruga građana Tambuća iz Vukšića prošlog je vikenda, nakon dugih 20 godina, po drugi put organizirala "maškare" u svojem selu. U veseloj i šarenoj maškaranoj koloni skupilo se pedeset mještana. Kako to i biva kad su seoske maškare u pitanju i kako to tradicija nalaže, hodali su od kuće do kuće po cijelom selu i izvodili razno razne maškarije i nepodopštine, a oduševljeni domaćini su maškare darivali domaćim divenicama, kobasicama, pancetom, vinom.

Naravno, unatoč teškoj krizi, "maškarski gitarsta" je dobio "velike novce u svoju gitaru". "Linić" je haračio po selu i htio je oplesti nekim novim porezom, ali ovoga puta po starim curama i neoženjenim momcima. "Ministar Jovanović" je bio glavni lik u maškarama i na leđima imao natpis -"močvara ", jer želio je isušiti nogometnu ali vukšićku močvaru budući da je nakon neviđenih kiša plodno vukšićko polje izgledao kao prava zapuštena močvara. U "maškarskoj povorci" našla se i pokretna pučka kuhinja, a svaki mještanin i prolaznik iz pučke kuhinje dobio je skuhanu paštu fažol s domaćim divenicama, pancetom i kobasicama. U neogranečenim količinama moglo se krijepiti i domaćim vinom. "Zumbul Aga" se pridružio povorci nakon što je konačno dobio oprost i slobodu kod Sultanije Hurem. Uz "babu i dida", "momka i djevojku", bila je tu i ekipa vukšiskog CSI-a, a našao se tu i premijer Milanović, koji se bahato šepurio i obećao Vukšićanima konačno vodu.

U povorci su viđeni i raznorazni drugi likovi kao "Faraoni", "Batmani","Šeici", "Ciganke"i "babe Narikače". - S velikim ponosom moram kazati da smo, nakon tolikih godina pauze, uspjeli vratiti stoljetnu tradiciju i nezapamćeni inters seoskih "maškara" u našem Vukšiću. Najveća je vrijednost to što su mladi momci jedva dočekali dan kada su konačno krenuli u "maškaranoj" povorci. Svi domaćini su nas bogato darovali s domaćim kobasicama, divenicama, pancetom, vinom i dakako dobrovoljnim novčanim prilozima.

"Seks babe i dida" se posebno naplaćivao u iznosu do 500 kuna, taj njihov "spolni čin" izazove urnebesan smijeh kod prisutnih, tvrdi nam "šef Maškara" Damir Nakić-Struja. Vrijeme je od maškara i narodnog veselja, uz maškaranu ekipu iz Vukšića, koji će ovih dana posjetiti i mjesta u svojem okruženju, Bulić, Prović i Bilu Vlaku, u nedjelju, 23.veeljače, kod "stare tvornice" organizirat će se završna svečanost "maškaranog ludila" . Najavljeni su pjesma, ples i domaće delicije, a kako je običaj da svako mjesto za vrijeme karnevala na stup "objesi" svog fašnika ili krnju, koji je tijekom protekle godine kriv za sve loše što se zbivalo, tako će biti i u Vukšiću. Presudit će Krnji, glavnom krivcu za sve što se lani negativno dešavalo, selu i seljanima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.