Zabava

Donosimo vam pregled

Ljetni filmski festivali koje morate posjetiti

Ljetni filmski festivali koje morate posjetiti

I ovoga ljeta, poklonici sedme umjetnosti doći će na svoje. Filmski festivali dobivaju svake godine sve više zamaha, što je slučaj i s ovom. Donosimo vam pregled najboljih ljetnih filmskih festivala u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti


Sedmi Festival mediteranskog filma Split održati će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja. U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film 'Magic Men', uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya.

Tabor film festival (Hrvatsko zagorje, 10. - 15. lipnja)

Filmsko hodočašće 12. Tabor film festivala počinje u Mariji Bistrici. Od 10. do 15. lipnja održat će se dvanaesti po redu Tabor film festival, koji se ove godine odvija na čak tri lokacije u Hrvatskom zagorju. Uz uobičajene filmske projekcije filmova u glavnom i popratnom programu, ove godine na Tabor film festivalu posjetitelji će moći uživati i u dva posebna događanja pod nazivima 'Sound&Vision' i 'Noć filma'.

Filmska revija mladeži/ FRFF (Karlovac, 17. - 21. lipnja)

Kao što je to običaj već osmu, odnosno sedmu godinu, Karlovac postaje meka srednjoškolskog filma. Tako će prvi tjedan ljetnih praznika mnogi srednjoškolci svoje klupe zamijeniti filmskom kulisom - 19. Filmskom revijom mladeži & 7. Four River Film Festivalom, međunarodnim festivalom srednjoškolskog filma koji se ove godine održavaju od 17. do 21. lipnja.

Fantastic Zagreb (27. lipnja - 5. srpnja)

Jedan od najintrigantnijih filmskih festivala, Fantastic Zagreb, na radost brojnih obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ovog je ljeta bolji nego ikada! Četvrto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 27. lipnja do 5. srpnja. Trileri, fantastika, suspens, eksperimentalni filmovi, začudne drame, horori, kratki filmovi i dodatna iznenađenja očekuju filmofile u kinu CineStar Zagreb u Branimir Centru, te na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac čije će šumsko okruženje ponovo pružiti baš onu pravu atmosferu i kulisu za žanrovske noći.

Pula film festival (12. - 26. lipnja)

61. izdanje Pulskog filmskog filmskog festivala, ove se godine održava od 12. do 26. lipnja. U kategoriji dugometražnog filma prijavljen je 21 naslov, od čega je čak 11 nezavisnih produkcija. Umjetnički savjet, koji čine Mike Downey, Tanja Miličić i Hrvoje Pukšec, svoju odluku o filmovima koji ulaze u konkurenciju Festivala donosi početkom lipnja.

Motovun film festival (26. - 30. srpnja)

Motovun Film Festival petodnevni je filmski maraton u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od 10 ujutro do 4 iza ponoći, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u kino-dvoranama. Program festivala sastavljen je od sedamdesetak naslova sa svih strana svijeta, od dokumentarnih do igranih, od kratkih do dugometražnih, od gerilskih do skupih produkcija. Jedini kriterij njihova odabira jest da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala. Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30. srpnja u dobro poznatom Motovunu, a sve dodatne informacije o ulaznicama i ovogodišnjem festivalu možete pronaći na službenoj stranici festivala.

 

Starigrad Paklenica film festival (2. - 8. kolovoza)

Veliki broj pristiglih filmova na Natječaj u obje natjecateljske kategorije, potvrdio je kako se SPFF u svojih prvih 5 godina etablirao na najbolji način daleko izvan granica Hrvatske. SPFF će ove godine kao dodatni sadržaj ponuditi i platformu za profesionalce iz svijeta filma i glazbe kroz dvodnevne sessione pod nazivom Industry club. Starigrad Paklenicom će ove godine prodefilirati i veliki broj gostiju 5., mini-jubilarnog SPFF-a, Goran Gajić, Danilo Šerbedžija, Goran Bogdan, Pjer Žalica, Saša Lošić, Lordan Zafranović, Uli Scheuppel, Jan Cvitkovič, Brian Rašić, Bojan Hadžihalilović te mnogi autori koji su u protekle 4 godine ostavili traga na SPFF-u. SPFF ove godine traje od 2. do 7. kolovoza, a kompletan program dostupan je na službenoj stranici festivala.

Avvatura festival Film forum Zadar (23. - 29. kolovoza)

Od 23. do 29.kolovoza, u Zadru će se okupiti ljubitelji i profesionalci filma i cijeli tjedan uživati u zanimljivim filmskim druženjima i naslovima: od novih arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova, mainstream naslova... Više informacija saznajte na službenoj stranici festivala.

Vukovar film festival (25. - 30. kolovoza)

8. Vukovar Film Festival/ Festival podunavskih zemalja održava se ove godine od 25. do 30. kolovoza na osam lokacija - u Vukovaru, Iloku, Vinkovcima i Županji. Perjanica ovogodišnjeg natjecateljskog programa bit će laureat Berlin film festivala, film 'Križni put', redatelja i scenarista Dietricha Bruggemanna, koji će biti specijalni gost ovogodišnjeg VFF-a. Više informacija o 8. VFF-u možete saznati na službenoj stranici festivala.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.