Kultura

kino SC

Američki film “Nered“ Petera Burra nagrađen s dvije od šest festivalskih nagrada

Američki film “Nered“ Petera Burra nagrađen s dvije od šest festivalskih nagrada

Proglašenjem pobjednika, projekcijom njihovih filmova te performansima Expanded Cinema u nedjelju navečer u Kinu SC završio je 12. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa (29. 9. - 2. 10. 2016). O najboljim filmovima Festivala odlučivao je Veliki žiri, Žiri kritike, publika te članovi Udruge za audiovizualna istraživanja 25 FPS, ujedno i organizatori
Festivala 25 FPS.

 

Članovi Velikog žirija - američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman, britanski umjetnik, kustos i pisac George Clark i srpski filmski autor Dane Komljen su umjesto dodjele pojedinačnih nagrada odlučili zajednički dodijeliti tri Grand Prixa i jedno posebno priznanje.

Prvi Grand Prix dodjeljen je filmu Dnevnik starog psa indijskih autorica Shumone Goel i Shai Heredije „zbog humanog prikaza rastave umjetnika od njegova djela." Žiri je dodao kako se radi o filmu koji funkcionira kao opsežna i filozofska minijatura usklađena s neizvjesnim doživljajem vrijednosti.

Drugi Grand Prix dodijeljen je američkom autoru Peteru Burru za film Nered uz objašnjenje kako se radi o filmu koji „razotkriva neobuzdanu divljinu podataka te je taktilan, osjetilan i duhovit poziv da se izgubimo u orgazmičkom rastakanju prostora i vremena."
Treći Grand Prix dobila je meksička autorica Manuela De Laborde za film Kako izvana tako i iznutra uz objašnjenje: „Film gradi novi materijalizam u kino-dvorani, izvanredan niz predmeta koji lebdi između atomskog i kozmičkog. Strog je i ravnodušan, a opet odlučno senzualan i hipnotički. "

 

Posebno priznanje članova Velikog žirija dobio je meksički autor Andrés Padilla Domene za film Grad Maja uz objašnjenje: „Pronašavši u arheologiji znanstvenu fantastiku, ovaj film odaje počast vraćanju autonomije uz pomoć kartografije, jezika i mitotvorstva, a posebno nas se dojmio zbog istraživačkog obilja i angažmana.

Žiri kritike djelovao je u sastavu Tina Poglajen, filmska kritičarka i prevoditeljica, Bojan Krištofić, dizajner, likovni kritičar i tekstopisac. Nagradili su film Nered američkog autora Petera Burra uz objašnjenje: „Burrov film vrlo uvjerljivo spaja formalni eksperiment, jasnu i dosljednu naraciju te zanimljivu konceptualnu premisu. Filozofska dimenzija filma refleksija je dijalektičkog odnosa između čovjeka i tehnologije. Koristeći nostalgičnu estetiku računalnih igrica 80-ih i 90-ih godina, autor briše granice između kinoplatna i kompjuterskog ekrana, a ujedno i elitne umjetnosti i masovne kulture. Film dojmljivo odražava suvremeni društveni trenutak u kojem materijalna i virtualna sfera sve više postaju dvije strane iste stvarnosti."

Nagradom Green DCP organizatori Festivala potiču daljni život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata, a dodjeljuje se hrvatskom filmu iz cjelokupnog programa. Ove godine Green DCP nagradu dobio je film Marka Tadića Pokretni elementi uz izjavu organizatora Festivala Sanje Grbin, Marija Kozine i Marine Kožul: „Nagradili smo film koji funkcionira na nekoliko razina - to je animirani putopis kroz povijest hrvatske avangarde, kao i apstraktna meditacija o samom procesu stvaranja - idejama, mogućnostima
i oklijevanjima."

Publika Festivala 25 FPS nagradila je brazilski film E autora H. Ungaretti, M. Antunes Ramosa te A. Wahrhaftig koji na inovativan i šaljiv način problematizira dominaciju automobila i parkirališta u Sao Paulu.

Nakon četiri intenzivna i programski raznolika dana, Festival 25 FPS s dijelom programa putuje u Rijeku gdje će 6. i 7. listopada s dijelom programa gostovati u Art-kinu Croatia.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.