Zabava

Oko 150 nagrađivanih i novih filmova na ZagrebDoxu

Oko 150 nagrađivanih i novih filmova na ZagrebDoxu

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se održati od 22. veljače do 1. ožujka u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol, prikazat će oko 150 nagrađivanih novijih filmova u 16 programa, a u svom jedanaestom izdanju pokreće i nove programe - "Triler Dox" i "Blistok".

 

I ove godine prikazujemo najnovije filmove, nominirane za Oscara i višestruko nagrađivane na festivalima, na IDFA-i, Tribeci, Leipzigu, Veneciji, Cannesu, rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski u četvrtak na konferenciji za novinare. Osim konkurencije i standardnih programa, tu su i novi programi

"Triler Dox" s dokumentarcima napravljenima poput igranofilmskih trilera te "Blistok" koji se bavi temom Bliskog istoka, njegovim odnosom s ostatkom svijeta i svakodnevnim tamošnjim problemima, dodao je.

Puhovski ZagrebDox naziva "svečanošću dokumentarca" jer se, rekao je, nakon projekcija često može vidjeti kako posjetitelji raspravljaju o filmovima koje su pogledali, tih tjedan dana oni uistinu žive dokumentarni film, a neki čak uzimaju godišnji odmor ne bi li pratili festivalske programe.

Iz ovogodišnje selekcije koja tradicionalno donosi "za svakog ponešto", predstavio je dvadesetak naslova iz svih programa.

U međunarodnoj konkurenciji je aktualni kandidat za nagrade Oscar i BAFTA, britanski film"Virunga" o nacionalnom parku u Kongu kojemu nakon rata prijeti dolazak naftnih kompanija te pobjednički film IDFA-e "O ljudima i ratu" koji je, napomenuo je Puhovski, osobito zanimljiv za hrvatske ratne veterane jer prikazuje kalifornijsku ustanovu za resocijalizaciju američkih vojnika koji su nakon borbi u Iraku i Afganistanu oboljeli od PTSP-a.

Tu su i pobjednik DOK Leipziga, francuski film "Pravila igre" koji prati nekoliko mladih ljudi u potrazi za poslom razotkrivajući brojne apsurde na tržištu zapošljavanja, potresan 15-minutni nizozemski "Olupina" Morgana Knibbea, nagrađen Srebrnim leopardom u Locarnu, o tragediji kod talijanskog otoka Lampeduse u kojoj je poginulo 300 afričkih emigranata te dokumentarna melodrama "Besani u New Yorku" hvaljenog redatelja Christiana Freija, s emotivnim ispovijestima 'ostavljenih' u ljubavnoj vezi.

Regionalna konurencija donosi, među ostalim, hrvatsku premijeru filma Ulricha Seidla "U podrumu", talijanski "S mladenkine strane", koji kao hibrid dokumentarca i političkog aktivizma prikazuje pokušaj skupine Palestinaca i Sirijaca da u lažnoj vjenčanoj povorci emigriraju u Švedsku, te mađarski "Kainova djeca" o muškarcima koji su kao maloljetni završili na dugogodišnjim robijama.

Od dvadesetak filmova hrvatskih autora na festivalu, njih sedam će se natjecati za festivalske nagrade, "Veruda" Igora Bezinovića, "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića, "Riba ribi grize rep" Nevena Hitreca, "Posljednjih 100" Morane Komljenović, "Lijepo mi je s tobom, znaš" Eve Kraljević, "Bolesno" Hrvoja Mabića i "Besplatno" Vlatke Vorkapić.

Među zanimljivim životnim pričama u Biografskom doxu ističu se one o Heinrichu Himmleru u filmu "Onaj pristojni" te za Oscara i BAFTA-u nominiran "Pronalazeći Vivian Maier" o donedavno nepoznatoj uličnoj fotografkinji, Glazbeni globus donosi film o britanskoj grupi Pulp, a Happy Dox simpatični francuski uradak "Brat i sestra".

Kontroverzni dox podsjetit će na aktualna događanja oko suđenja Josipu Perkoviću kroz njemački TV dokumentarac "Titovi odredi smrti" o zločinim jugoslavenskih obavještajaca nad hrvatskim emigrantima u Njemačkoj, a tu je i libanonsko-kanadski "Mistična masa", snimljen za vrijeme impresivne religiozne procesije u čast smrti šijitskog vjerskog vođe.

Triler Dox predstavlja sve češći trend dokumentarnih filmova napravljenih u stilu književnih i filmskih trilera - "Hitan poziv" slučaj ubojstva prikazuje poput suvremenih skandinavskih kriminalistčkih serija, dok se u "Blistoku" ističe danski dokumentarac "Ratnici sa Sjevera" o mladim pripadnicima druge generacije somalskih imigranata u Danskoj koji se odlučuju vratiti u Somaliju i pridružiti islamskim ekstremistima.

Iz programa Majstori doxa izdvaja se ukrajinsko-nizozemski "Maidan" Sergeja Loznitse i "Posjetitelji" Godfreyja Reggija, autora QATSI trilogije o sudbini čovječanstva, a bit će tu i tradicionalni programi "Stanje stvari" o fenomenima suvremenog društva, poput činjenice da se djeca više ne igraju na otvorenom, te "Teen Dox", posvećen problemima tinejdžera.

Među ostalim, prikazat će se dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca, autorska večer Vinka Brešana i Retrospektiva hrvatskih glazbenih dokumentaraca, a nakon dodjele nagrađeni filmovi prikazat će se tradicionalno u programu "The Best of Fest".

U drugu dekadu postojanja ZagrebDox ulazi s dobrom statistikom - u proteklih deset godina posjetilo ga je više od 200 tisuća gledatelja, a na oko dvije tisuće projekcija prikazano je više od 1500 filmova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.