Zabava

Aukcija

Maovo pismo prodano za šest milijuna kuna

Maovo pismo prodano za šest milijuna kuna

Pismo koje je čelnik Kineske komunističke partije Mao Zedong 1937. poslao tadašnjem lideru britanskih laburista prodano je na dražbi u Sotheby'su u Londonu za 605 tisuća funti (6,35 milijuna kuna).

Radi se o pismu kojim je Mao od tadašnjeg šefa britanske oporbe i budućeg premijera Clementa Attleeja zatražio pomoć u borbi protiv japanske invazije na Kinu. Na dražbi ga je kupio anonimni kineski kolekcionar.

Pismo je pisano pisaćim strojem na engleskom jeziku. Mao ga je ručno potpisao i to je ono što mu daje vrijednost. U Sotheby'su su oglašavali prodaju povijesnog pisma uz opasku da se radi o iznimno rijetkom primjeru Maova potpisa.

U pismu je Mao zatražio "praktičnu pomoć" u borbi s japanskim osvajačima.

"Vjerujemo da će britanski narod koji zna istinu o japanskoj agresiji na Kinu ustati u pomoć kineskom narodu, organizirati praktičnu pomoć i prisiliti svoju vladu da usvoji politiku aktivnog otpora toj opasnosti, koja ih ugrožava kao i nas", napisao je Mao.

Pismo je pisano iz Yan'ana, na sjeverozapadu Kine, gdje su komunisti organizirali svoj stožer poslije japanske invazije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.