Zabava

Bezjaci na aukciji prodaju "magični" stolac J.K. Rowling

Bezjaci na aukciji prodaju

"Magični" stolac u kojemu je sjedila J.K. Rowling dok je u svom edinburškom stanu pisala prva dva dijela sage o mladom čarobnjaku Harryju Potteru 6. travnja bit će ponuđena na prodaju na online dražbi, izvijestila je njujorška aukcijska kuća Heritage Auctions.

 Minimalna početna cijena je 45.000 dolara, rekao je za Guardian direktor Odjela za rijetke knjige u Heritageu, James Gannon, dodajući da vjeruje kako će se stolac vrlo lako prodati za 75.000 dolara, ali da bi mogao postići i cijenu od 100.000 dolara.

Stolac je prvi put ponuđen na aukciji 2002. kad ga je spisateljica donirala u dobrotvorne svrhe, a novci od prodaje bili su namijenjeni britanskoj Nacionalnoj udruzi za sprečavanje okrutnog ponašanja prema djeci. Prethodno je stolac oslikala, odnosno zlatnim slovima na njemu napisala: "Možda ne mislite da sam lijep/no ne sudite po onom što vidite/dok sam sjedila na ovom stolcu/napisala sam Harryja Pottera".

Na prvoj je dražbi stolac popularne spisateljice prodan za 23.475 dolara, a 2009. je na eBayu pronašao novog kupca za 29.117 dolara.

"Na ovakvo nešto u staretinarnici ne biste obratili pozornost, no povijesno gledajući, riječ je o najvažnijem stolcu u bezjačkom svijetu te jednom od najposebnijih i najrjeđih stvari iz grupe predmeta povezanih s pričama o Harryju Potteru koje će ikad biti ponuđene na dražbi", smatra trgovac umjetninama Matthew Ford.

"Za mene je najznačajnije to što je Rowling u ovom stolcu stvorila jedinstveno književno djelo... koje je odraz njezine velike kreativnosti", kazao je Gannon.

Magični stolac trenutačno se nalazi u izlogu aukcijske kuće Heritage Auctions na njujorškoj Park Aveniji 445.

Pottermore: Magic in North America

The wizarding world is much larger than you imagined. Learn more about J.K. Rowling's #MagicInNorthAmerica now. #FantasticBeasts http://bit.ly/1X6ykVX

Posted by Entertainment Weekly on Monday, March 7, 2016

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.