Zabava

Sretan rođendan

Legenda slavi 63. rođendan: Evo što kriju Đoletovi najveći hitovi

Legenda slavi 63. rođendan: Evo što kriju Đoletovi najveći hitovi

Đorđe Balašević, jedan od najvećih kantautora i umjetnika ovih prostora, danas slavi 63. rođendan. Đole je na ex-yu sceni prisutan gotovo četiri desetljeća, a u svom zavidnom opusu ima 12 studijskih, 4 live albuma, 7 kompilacija, 7 objavljenih knjiga i film Kao rani mraz, čiji je redatelj i scenarist.

Ipak, njegove bezvremenske pjesme su ono što ga čini obožavanim i osporavanim sve ove godine, a ovo su priče koje se kriju iza nekih od najpoznatijih:

''Pa dobro gde si ti?'', bila je prva rečenica koju je Đole uputio svojoj današnjoj supruzi Oliveri, kada  su se upoznali u Novom Sadu krajem sedamdesetih. Olivera, djevojački Savić, u to doba je bila siromašna studentica kineziologije rodom iz Zvornika, a Đorđa je upoznala sasvim slučajno.

''Tjedan dana nakon što mi je majka pokazala Đoleta u novinama  prolazila sam Limanom, idući na Mašinac u nadi da su mi pronašli neki posao.  Đorđe je šmekerski nonšalantno stajao s prijateljima, u maslinastim samotnim  hlačama i kratkom crnom kaputiću, s rukama u džepovima. Ja dignem nos, koračam i sad mu polako ulazim u kadar. On je na trenutak prestao nasmijavati i zabavljati prijatelje, okrenuo se prema meni i rekao: "Pa, dobro gde si ti?!",  rekla je Olivera jednom prilikom.

Miholjsko leto – Balašević je napisao promatrajući svoju kćer Jovanu, danas glumicu, s terase jednog kafića u Novom Sadu na prvom spoju s mladićem. Jovana Balašević danas je udana za crnogorskog političara Aleksandra Jovanovića, s kojim ima dvije kćeri.

Naopaka bajka – nastala je u vjerojatno najtežim trenucima njegovog života dok je njegova kći Jelena Beba Balašević, nakon prometne nesreće, ležala u komi. Nakon što se probudila, liječničke prognoze su bile katastrofalne i Jeleni nisu davale puno šanse da će ikada više prohodati. Jelena se uz podršku obitelji potpuno oporavila, a danas je uspješna kazališna redateljica

 Aco Braco'' i ''Uspavanka za dečaka'' Balašević je napisao nakon rođenja svog trećeg djeteta, sina Alekse, kojeg su Olivera i on dobili u svibnju 1995.  U to doba Balašević je zbog svojih antiratnih stavova bio zabranjen na srbijanskoj nacionalnoj televiziji, smještale su mu se lažne afere i izjave, a sve je kulminiralo 1998. godine kada se Balašević odlučio na koncert u Sarajevu koji se pamti kao jedan od najemotivnijih u njegovoj karijeri. Stihovi ''Pričat će ti jednom možda, kako sam ja bio štošta - pile moje, pače moje malo...'' se odnose upravo na to razdoblje karijere Đorđa Balaševića, a upućene su Aleksi koji danas ima medalju državnog prvaka Srbije u hrvanju i studira pravo.

 Berba '59, nepoznata široj masi doduše, krije jednostavnu ljubavnu poruku Oliveri u zreloj dobi. Olivera je rođena 1959., a pjesmom joj je suprug poručio da je upravo kao vino – što starija, to bolja i ljepša.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.