Događaji

Drugo rođendansko slavlje ove godine

Vojni mimohod i aeromiting u povodu 90. rođendana britanske kraljice

Vojni mimohod i aeromiting u povodu 90. rođendana britanske kraljice

Britanska kraljica Elizabeta II. izvršila je u subotu ujutro tradicionalnu smotru postrojba blizu Buckinghamske palače, drugog dana proslave organizirane za njezin 90. rođendan, nakon čega je u društvu kraljevske obitelji nazočila aeromitingu.

Uz supruga, princa Philipa koji je u petak proslavio 95. rođendan, kraljica je iz otvorene kočije pozdravljala mnoštvo okupljeno duž Malla, veličanstvenog drvoreda ispred Buckinghamske palače.

Kraljica je nosila žarko zeleni kaput i šešir pa su je neki korisnici Twittera usporedili sa žapcem Kermitom iz Muppeta.

Oko 1500 vojnika u svečanoj odori i tristotinjak konja sudjelovali su u povorci na ovoj svečanosti nazvanoj "Pozdrav bojama" nastaloj iz priprema za rat, kada su se sve zastave pokazivale vojnicima kako bi ih mogli raspoznati u žaru borbe.

Kraljevska obitelj, s kojom se prvi put pojavila i mala princeza Charlotte rođena u svibnju 2015., promatrala je zatim kraći aeromiting s balkona Buckinghamske palače.

Proslava Elizabetina 90. rođendana počela je u petak misom u katedrali Svetog Pavla u Londonu, na kojoj su nazočili premijer David Cameron i brojni britanski uglednici. U nedjelju će se na Mallu održati velika "ulična proslava" s 10.000 sudionika, a skromnije proslave organiziraju se diljem zemlje.

Kraljica Elizabeta, rođena 21. travnja 1926. obično slavi rođendan u dva navrata: privatno na sam dan rođenja i na službenoj svečanosti koja se održava u lipnju, kako bi se smanjio rizik od lošeg vremena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.